Francúzsko smeruje k povoleniu eutanázie napriek etickým pochybnostiam

NETKY.SK • 2 Júl 2013, 07:55 • 2 min
Francúzsko smeruje k povoleniu eutanázie napriek etickým pochybnostiam

PARÍŽ - Francúzsky prezident Francois Hollande dnes potvrdil, že má v úmysle legalizovať dobrovoľnú eutanáziu. Vyjadril sa tak po tom, ako mu väčšina členov národného etického výboru odporučila, aby lekári nemali povolené pomáhať smrteľne chorým ľuďom ukončiť svoj život.

slovakia

left justify in out

Hollande povedal, že Francúzsko usporiada celonárodnú debatu na túto tému v nadchádzajúcich mesiacoch a že jeho vláda predloží do konca roka parlamentu návrh zákona, ktorý pôjde za hranicu súčasného zákona zakazujúceho lekárom asistovať pri samovražde.

Belgicko, Luxembursko, Holandsko a Švajčiarsko umožňujú dobrovoľnú eutanáziu v nejakej forme a Hollande sa vlani vo svojej predvolebnej kampani zaviazal, že zlegalizuje "lekársku asistenciu pri skončení života dôstojným spôsobom".

Iný jeho predvolebný sľub, že povolí sobáše ľudí rovnakého pohlavia, vyvolal masové protesty ešte predtým, ako ho parlament v apríli schválil. 

Niektorí z jeho oponentov, podporovaní katolíckou cirkvou, navrhli usporiadať novú vlnu pouličných protestov proti legalizácii eutanázie. Hollande dnes počas návštevy prístavného mesta Lorient na západnom pobreží povedal, že návrh jeho vlády "skompletizuje a zlepší súčasný zákon, ktorý bol krokom smerom k ľudskej dôstojnosti".

Prieskumy ukázali, že francúzska verejnosť podporuje legalizáciu eutanázie v neskorých fázach smrteľných prípadov. V súlade s týmto postojom dostali v uplynulých rokoch často zamestnanci nemocníc, ktorí boli usvedčení z napomáhania pacientom pri zomieraní, iba podmienečné tresty.

Eutanázia v štádiu, keď pacient osebe sám rozhoduje

Etický výbor povedal Hollandovi, že tesná väčšina z jeho 17 členov považuje za "nebezpečné pre spoločnosť" legalizovať asistovanú samovraždu, pretože určití bezbranní pacienti to môžu považovať za ohrozenie svojich životov - môžu sa obávať, že zomrú skôr, ako by prišla prirodzená smrť. Osem členov výboru sa vyslovilo za legalizáciu asistovanej samovraždy, ak si to chorý pacient želá. 

Krajiny ako Švajčiarsko či Holandsko "legalizovali eutanáziu pre pacientov v konečnom štádiu, ktorí sú schopní sami o sebe rozhodnúť, ale v praxi sa cieľová skupina postupne rozrástla a zahrnula aj iné skupiny spoločnosti," varoval etický výbor. Upozornil, že napríklad vo Švajčiarsku celá pätina pacientov, ktorým v rokoch 1990-2000 pomohlo združenie pre asistovanú samovraždu, "netrpeli žiadnou smrteľnou chorobou". 

Asistovanú samovraždu povoľujú štyri americké štáty - Washington, Oregon, Montana a Vermont.

"Národný etický výbor chce celonárodnú debatu a to je aj moje želanie," citovala Hollanda agentúra Reuters.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona