Francúzsko sa rozhodlo odmeniť migrantov, ktorí bojujú proti pandémii v prvej línii. Čoho sa dočkajú?

NETKY.SK • 29 December 2020, 13:40 • 2 min
Francúzsko sa rozhodlo odmeniť migrantov, ktorí bojujú proti pandémii v prvej línii. Čoho sa dočkajú?

PARÍŽ – Francúzsko sa rozhodlo odmeniť migrantov, ktorí neváhali a pomohli v boji proti pandémii nového koronavírusu.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Stovky prisťahovalcov, ktorí pracujú v prvej línii proti pandémii nového koronavírusu, môžu získať občianstvo v zrýchlenom konaní. Francúzske ministerstvo vnútra vyzvalo všetkých zdravotníkov, upratovačky či ľudí, ktorí sa zapojili a pomohli prekonať koronakrízu v krajine, aby požiadali o občianstvo v čo najkratšom čase

 

Jednoduchšia cesta k novému domovu

Takýmto spôsobom sa im chce vláda odvďačiť za to, že neváhali a v čase, kedy kolabovali nemocnice, ako aj celý systém, priložili ruku k dielu. Nový domov tak môžu získať stovky utečencov.

 

„Zahraniční pracovníci obetovali svoj čas a zapojili sa do spoločnej akcie za nás všetkých počas koronakrízy,“ uviedla francúzska ministerka pre občianstvo Marlène Schiappa.

 

"Teraz je na republike, aby urobila krok smerom k nim," dodala ministerka. Aby žiadateľ získal francúzske občianstvo, musí tam žiť minimálne päť rokov, dokáže preukázať svoj príjem, ale aj to, že sa dokázal integrovať do spoločnosti.

 

Mohlo by vás zaujímať: Vo Francúzsku zaevidovali prvý prípad novej nákazlivejšej mutácie koronavírusu

 

Preukázali spoločenský prínos

Táto iniciatíva, ktorá bola spustená ešte v septembri, poľavuje so svojich nárokov. Občianstvo budú môcť získať aj ľudia, ktorí vo Francúzsku žijú iba dva roky, ale pracujú v prvej línii.

 

Nejde pritom iba o lekárov či zdravotnícky personál, o občianstvo sa môžu uchádzať aj tí, ktorí akýmkoľvek spôsobom pomohli prekonať pandémiu.

 

Francúzsko je piatou najhoršie zasiahnutou oblasťou koronavírusom. Od vypuknutia pandémie sa ochorením COVID-19 nakazilo už viac ako 2,4 milióna ľudí, pričom minimálne 60 tisíc z nich koronavírusu podľahlo.

 

V krajine sa výrazne zhoršila epidemiologickú situáciu najmä potom, čo sa koronavírusom nakazilo množstvo seniorov v domovoch sociálnych služieb, kde sa vírus šíril nekontrolovateľne, čo si vyžiadalo aj množstvo ľudských obetí.

 

Francúzsko dokáže oceniť snahu migrantov, ktorí prejavia záujem byť prospešný pre spoločnosť. V roku 2018 získal občianstvo aj napríklad migrant Mamoudou Gassama z Mali, ktorý zachránil život iba 4 ročnému chlapcovi visiacemu z balkóna.

 

Ľudia z Afriky pritom tvoria najväčšiu časť prisťahovalcov vo Francúzsku.

 

Prečítajte si tiež: Erdogan opäť vystúpil proti Macronovi, tentoraz je už za jeho odvolanie z postu prezidenta Francúzska

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona