Francúzsko sa pripravuje na príliv storočia

NETKY.SK • 20 Február 2015, 14:56 • 2 min
Francúzsko sa pripravuje na príliv storočia

PARÍŽ - Atlantické pobrežie Francúzska, od Baskicka až po Normandiu a Lamanšský kanál, začína dnes zažívať "sezónu" vysokých prílivov, ktorá vyvrcholí 21. marca, keď sa napríklad v zálive v Saint-Malo odohrá najväčší príliv a odliv tohto storočia.

slovakia

left justify in out

Dnešné prílivy označili francúzske médiá za "ochutnávku" toho, čo sa na pobreží odohrá o mesiac.
     

Divadlo ponúkané prírodou prilákalo už dnes do tejto oblasti množstvo turistov a miestnych zvedavcov, ktorých však úrady varujú, že príliv prichádza veľmi rýchlo a prílivová vlna je vysoká. 
     

Meteorologická služba na ilustráciu uviedla, že prílivová vlna môže mať výšku štvormetrového domu a pohybovať sa rýchlejšie ako cválajúci kôň, či bežiaci muž. Rovnako rýchlo sa morská voda po údere na pobrežie stiahne. Odporúčala preto zvedavcom na brehu, aby boli veľmi opatrní, a rybárom, aby nevyplávali ďaleko na more alebo sa dnes lovu radšej vzdali.
     

Vo viacerých pobrežných oblastiach sa mestá pripravili na možné záplavy, nachystali si vrecia s pieskom alebo nafukovacie zátarasy.
     

Mimoriadne impozantné prílivy sa dajú pozorovať v okolí Hory sv. Michala (Mont-Saint-Michel), kde dnes príliv na niekoľko hodín zaplavil aj cestu vedúcu po násype ku kláštornému komplexu, ktorý sa tak znova ocitol nie na polostrove, ale ostrove. 
     

Rozdiel výšky morskej hladiny pri prílive a odlive je tu približne 15 m, čo je najviac v Európe: Hora sv. Michala je tak buď obklopená tekutými pieskami, alebo pláva v mori. Pri odlive sa morské dno obnaží až do vzdialenosti 10-15 kilometrov od pobrežia. Vyšším prílivom je povestný už len Fundyjský záliv v Kanade.
     

Veľký príliv výrazne závisí od počasia aj od astronomických faktorov. Najväčší príliv a najväčší odliv je v čase splnu a novu, ako aj v čase jarnej a jesennej rovnodennosti. Ak sa stretnú oba tieto faktory, dochádza k prílivu storočia, keď sa more môže od pobrežia vzdialiť až 18 kilometrov a rozdiel vo výške hladiny mora medzi prílivom a odlivom je 15 metrov. 
     

Vo Francúzsku sa rozsah prílivu označuje koeficientom od 20 do 120. Ten, ktorý bude možné pozorovať 21. marca, dosiahne stupeň 119.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies