Francúzsko sa k vstupu Rumunska a Bulharska do Schengenu stavia zdržanlivo

NETKY.SK • 20 September 2013, 17:42 • 2 min
Francúzsko sa k vstupu Rumunska a Bulharska do Schengenu stavia zdržanlivo

PARÍŽ/BUKUREŠŤ/SOFIA - Bulharsko a Rumunsko si ešte zrejme počkajú na vstup do Schengenu. Francúzsky minister vnútra Manuel Valls dnes totiž vo vysielaní rozhlasovej stanice France Inter povedal, že je "viac ako zdržanlivý" v súvislosti s prípadným prijatím oboch krajín, a to dovtedy, kým nepreukážu "isté úsilie".

slovakia

left justify in out

Šéf parížskeho rezortu vnútra zdôraznil nutnosť garantovať bezpečnosť iných krajín a ich občanov. Ešte skôr informovala líderka francúzskeho Národného frontu Marine Le Penová, že rozhodnutie o francúzskom vete voči rozširovaniu Schengenu už padlo. Bývalý šéf rumunskej diplomacie Mircea Geoana, ktorý predsedá parlamentnej komisii pre vstup do Schengenu, v reakcii na vyjadrenia Manuela Vallsa tlmočenej agentúrou Mediafax ich označil za nekorektnosť voči Rumunsku. Pripomenul júlové vyjadrenia francúzskeho premiéra Jeana-Marca Ayraulta, ktorý počas návštevy Bukurešti hovoril o vstupe do Schengenu v etapách.

Ministri spravodlivosti členských krajín EÚ v marci rozhodli o odročení rozhodnutia o tejto otázke na december tohto roku. Od januára 2014 prestane platiť väčšina obmedzení pre občanov oboch balkánskych členských krajín EÚ na trhu práce. Nie je vylúčené, že sa rozširovanie Schengenu môže stať v istých krajinách aj témou kampane pred budúcoročnými voľbami do Európskeho parlamentu. Naznačuje to vyjadrenie lídra euroskeptických strán v EP Nigela Faragea pre britský denník The Independent, podľa ktorého by sa strach z "cudzích zločineckých bánd" mal stať hlavnou témou tejto kampane.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona