Francúzsko - Rumunsko 2:1, favorita spasil inšpiratívny Payet

NETKY.SK • 11 Jún 2016, 06:59 • 2 min
Francúzsko - Rumunsko 2:1, favorita spasil inšpiratívny Payet

SAINT-DENIS - Francúzska futbalová reprezentácia otvorila v piatok domáce majstrovstvá Európy víťazstvom 2:1 nad Rumunskom.

slovakia

left justify in out

Úvodný zápas turnaja sa hral na parížskom predmestí Saint-Denis a priniesol zaujímavý futbal s vynikajúcim individuálnym výkonom Dimitri Payeta, autora víťazného gólu i prihrávky na prvý zásah šampionátu.

 

Druhý zápas A-skupiny odohrajú Albánci so Švajčiarmi v sobotu o 15.00 v Lens. Francúzi sa v druhom kole základných skupín stretnú v stredu o 21.00 v Marseille s Albánskom, o tri hodiny skôr sa v Paríži odohrá duel Rumunsko - Švajčiarsko.

 

 

A-skupina - 1. kolo:

Francúzsko - Rumunsko 2:1 (0:0)

Góly: 57. Giroud, 89. Payet - 65. Stancu (11m), rozhodovali: Kassai - Ring, Tóth (všetci Maď), ŽK: Giroud - Chiriches, Rat, Popa, 80.100 divákov (vypredané).

Francúzsko: Lloris - Sagna, Koscielny, Rami, Evra - Pogba (77. Martial), Kante, Matuidi - Griezmann (66. Coman), Giroud, Payet (90.+1 Sissoko)

Rumunsko: Tatarusanu - Sapunaru, Grigore, Chiriches, Rat - Stanciu (72. Chipciu), Hoban, Pintilii - Popa (82. Torje), Stancu - Andone (61. Albec)

 

Úvodné sekundy šampionátu priniesli nečakane dramatické momenty pred bránkou favorita. Rumuni na neho vytiahli mimoriadne aktívny pressing a v 5. minúte sa po rohu zrodila prvá situácia turnaja, ktorú zaznamenajú širšie anály - Lloris zlikvidoval obrovskú šancu Stancua z pár krokov. Až ďalšie schémy a pohyby hráčov dešifrovali priority oboch tímov. Domáci vo veľkolepej atmosfére dostali v 9. minúte budíček v podobe piskotu obecenstva pri zdĺhavej rozohrávke a vzápätí mal hlavičkovú príležitosť Giroud. Ani potom nenastal uragán kombinácií a technických fintičiek, čo Francúzom neumožnil trojvrstvový val Rumunov, pripomínajúci účinné pohyblivé hradby z dobyvateľských čias.

 

Rumuni sa postupne úplne stiahli a Payet s Pogbom sa pri nečakanom vypojení Matuidiho pokúšali svojej hroty nachádzať pri prelínaní strán, pričom Pogba často operoval aj ako stredový špílmacher. Giroud s Griezmannom si často akoby prekážali, no aj tak mali v prvom polčase každý dve nebezpečné zakončenia. V 14. minúte Pogba skvele našiel na rohu päťky Griezmanna a ten na dvakrát trafil žrď. Zakončil tak pomerne zaujímavú prvú štvrťhodinu ouvertúry ME. Francúzsky útočník potom po 20 minútach všeobecných rozpakov takmer premenil výbornú prudkú prihrávku Payeta a po góle volal aj nadstavený čas, v ktorom nekrytý v strede vápna neotvoril hlavičkou skóre Giroud.

 

Po obrátke sa udiali podobné veci ako na začiatku prvého polčasu. V 47. minúte mal obrovskú šancu Stancu a onedlho sa v dobrej pozícii opäť nepresadil Giroud. v 57. minúte najtvorivejšie duo zápasu predviedlo dovtedy najkrajšiu akciu - Payet parádne našiel na šestnástke Pogbu a jeho volejovú delovku parádne vyrazil Tatarusanu. Rumunský brankár však vzápätí zaváhal. Payet si prebehol na opačnú stranu, aj odtiaľ poslal výborný center a Giroud na hranici faulu vo výskoku hlavou zaznamenal prvý gól šampionátu. Francúzi pokračovali v snažení, ale Rumuni podchvíľou kontrovali a vďaka nezodpovednému zákroku Evru sa dostali z ničoho nič k jedenástke. Stancu svoju tretiu veľkú šancu zápasu využil a vyrovnal na 1:1.

 

Tréner Deschamps potom postupným vystriedaním svojich hviezd mladíkmi zdynamizoval priestory viac do krídiel, lenže Rumuni vycítili šancu na prieniky a defenzívne rady súpera nechávali v strehu. Stedopoliari Kante a Matuidi sa ešte viac vytratili a nechali všetko na kvarteto vpredu. A jeden z nich a príznačne najinšpiratívnejší hráč zápasu previedol víťaznú akciu - Payet spoza šestnástky zavesil technickou strelou nechytateľný vinkel a vzápätí sa aj on posadil na lavičku k už skôr vystriedaným Griezmannovi a Pogbovi. V závere mal ešte šancu Sissoko a Francúzi si plný bodový zásah odkontrolovali.

 

Hlasy:

Didier Deschamps (tréner Francúzska, zdroj: TF1): "Vstup do turnaja máme za sebou. Hrať proti Rumunsku nie je ľahké, veľmi dobre sme si to uvedomovali. Urobili sme veľa chýb, ale dokázali sme si utvoriť aj šance. Na konci sme hrali so štyrmi ofenzívnymi hráčmi a odmena sa dostavila. Otváracie zápasy nikdy nie sú jednoduché, víťazstvo je pre nás veľmi cenné. Za naším tímom stojí veľa fanúšikov, ktorí sú vášniví a čakajú od nás veľké veci. Nebolo jednoduché mentálne ustáť tento zápas, ale máme to za sebou. Teraz by sa mali dostaviť na naše kopačky väčšia istota a pokoj." 

Anghel Iordanescu (tréner Rumunska, zdroj: UEFA): "Prvý polčas sme začali excelentne a mali sme veľkú šancu na gól, ale brankár to vychytal. Ak by sme skórovali ako prví, zmenilo by to celý zápas. Na začiatku druhého polčasu sme opäť hrali ofenzívne, ale nanešťastie, Bogdan Stancu nepremenil svoju šancu. Môžem len pogratulovať svojím hráčom, že vniesli do svojej hry taktické pokyny, ktoré som im dal. Predviedli kvalitu napriek tomu, že neuspeli. Veľmi to bolí prehrať gólom z 89. min, ale bola to úžasná strela od výnimočného hráča."

Dimitri Payet (útočník Francúzska, strelec víťazného gólu, zdroj: UEFA): "Ak by mi niekto pred zápasom povedal, že sa to dnes večer takto vyvinie a skončí, neveril by som mu. V úvodnej štvrťhodine sme hrali trochu nesmelo, báli sme sa prípadných chýb. Nastúpili sme totiž proti tímu silnému v defenzíve. Pomohli nám diváci, bolo to pre nás mimoriadne dôležité. Teraz si oddýchneme a pripravíme sa na ďalší súboj. Možno keby sme zvíťazili o dva alebo tri góly, boli by sme uvedení do omylu, akí sme skvelí. Fakt, že sme dosiahli takéto tesné víťazstvo, dokazuje, že na šampionáte nebudú ľahké zápasy a každé víťazstvo bude treba poctivo odpracovať."

Cristian Sapunaru (obranca Rumunska, zdroj: ProTV): "Dnes to bol senzačný výkon jedného hráča - Dimitriho Payeta. Myslím si, že sme si nezaslúžili prehrať a odísť z trávnika s prázdnymi rukami. Francúzsko je favoritom na celkový triumf, dokázali sme mu vzdorovať. V zostávajúcich stretnutiach v základnej skupine budeme bojovať o každý bod. Dúfam, že fanúšikovia nás podporia aj v zápasoch so Švajčiarskom a Albánskom." 

Bogdan Stancu (stredopoliar Rumunska a autor gólu, zdroj: ProTV): "Vedeli sme, že budeme čeliť veľmi dobrému súperovi. Poznali sme jeho silné stránky a individuality. Boli sme presvedčení, že ak zostaneme kompaktní, narobíme Francúzom problémy. Remíza by bola spravodlivejšia. Pri realizácii pokutového kopu som sa nebál, v takýchto situáciách si verím. Ak vo zvyšných dueloch v skupine zahráme tak ako dnes, kvalifikujeme sa ďalej." 

 

Karim Benzema (francúzsky futbalista): "Bravó pre celý tím," napísal Benzema na sociálnej sieti Twitter. Pred začiatkom otváracieho súboja kontinentálneho šampionátu umiestnil na Instagram fotku, ako osamotený sedí vo svojej obývačke pred veľkoplošnou obrazovkou.

 

 

Bonne chance /force💪🏼

Fotka uverejnená používateľom Karim Benzema (@karimbenzema),

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona