Francúzsko prvýkrát v histórii využilo červenú výstrahu pred horúčavami

NETKY.SK • 28 Jún 2019, 09:12 • 2 min
Francúzsko prvýkrát v histórii využilo červenú výstrahu pred horúčavami

PARÍŽ - Európu sužujú obrovské horúčavy, Francúzsko historicky prvýkrát zverejnilo tzv. červenú výstrahu pred teplotami.

slovakia

left justify in out

Tak, ako sme o teplotných rekordoch v Česku informovali včera, podobná situácia neobchádza ani Francúzsko, kde v priebehu štvrtka namerali historicky najvyššiu júnovú teplotu, konkrétne 41,9 stupňov Celzia, a to v dedine Saint-Julien-de-Peyrolas v údolí rieky Rhôna. Ide o desivé číslo, ktoré nás núti zamýšľať sa nad klimatickými zmenami.

 

Na základe ďalších predpovedí počasia sa Francúzsko rozhodlo vôbec prvýkrát vydať červenú výstrahu pred teplotami. Týkať sa má štyroch departementov na juhu Francúzska, vrátane miest Marseille, Nimes, Montpellier a Avignon.

 

img

 

Červená výstraha, najvyšší z troch stupňov varovania pred nebezpečnými prejavmi počasia, znamená, že "ohrozený je každý, dokonca aj človek s dobrým zdravím", uviedla štátna meteorologická služba Météo-France. Pre ďalších 76 z 96 departementov v kontinentálnom Francúzsku a na francúzskom ostrove Korzika platí oranžová výstraha, teda druhá najvyššia.

 

img

 

Celkovo najvyššia teplota, akú doposiaľ vo Francúzku počas celej histórie meraní zaznamenali, bolo 44,1 stupňov Celzia z roku 2003 na juhu krajiny. Služba Météo-France však varuje, že v priebehu dnešného dňa môže na juhu ortuť vystúpiť až na neuveriteľných 45 stupňov!

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies