Francúzsko pripravuje výstavbu morských veterných parkov za 10 mld. eur

NETKY.SK • 26 Január 2011, 08:27 • 2 min
Francúzsko pripravuje výstavbu morských veterných parkov za 10 mld. eur

Francúzsko pripravuje výstavbu morských veterných parkov za 10 mld. eur - Priemysel Francúzsko dnes predstavilo projekt výstavby pobrežných veterných parkov v celkovej hodnote 10 miliárd eur.

slovakia

left justify in out

img

Francúzsko dnes predstavilo projekt výstavby pobrežných veterných parkov v celkovej hodnote 10 miliárd eur. Cieľom je zvýšiť produkciu energie z obnoviteľných zdrojov, v čom krajina v porovnaní s Nemeckom alebo Britániou zaostáva. Veterná energia sa na celkovej produkcii elektrickej energie podieľa vo Francúzsku menej než 2 %, zatiaľ čo napríklad v Nemecku je to vyše 7 %.
      Francúzsko až 80 % elektrickej energie získava z jadrových elektrární. Teraz však plánuje postaviť pozdĺž pobrežia okolo 600 veterných turbín s celkovým výkonom 3000 megawattov. Povedal to dnes francúzsky prezident Nicolas Sarkozy, ktorý projekt predstavil v západofrancúzskom prímorskom meste Saint-Nazaire. Zatiaľ neuviedol, kde presne sa budú parky nachádzať, tento nový sektor by však mal podľa neho vytvoriť okolo 10.000 pracovných miest.
      Vyhlásenie tendra na prvé projekty sa plánuje v 2. štvrťroku tohto roka a výsledky by mali byť oznámené začiatkom roka 2012.
      Očakáva sa, že medzi uchádzačmi o stavbu veterných turbín budú dánska firma Vestas, ktorá je najväčším výrobcom veterných turbín na svete, ďalej nemecká spoločnosť Repower a francúzske Alstom a EdF Energies Nouvelles.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies