Francúzsko prestalo s pátraním po telách obetí havarovaného airbusu

NETKY.SK • 4 Apríl 2015, 18:58 • 2 min
Francúzsko prestalo s pátraním po telách obetí havarovaného airbusu

MARSEILLE - Špecializované tímy dnes ukončili pátranie po telách obetí havárie lietadla Airbus A320 spoločnosti Germanwings, ktoré 24. marca narazilo do horského masívu vo francúzskych Alpách, pričom zahynulo všetkých 150 ľudí na palube.

slovakia

left justify in out

Agentúru Reuters o tom dnes informovala hovorkyňa departementu Alpes-de-Haute-Provence.

 

Pátranie po telách je skončené, ale pokračuje sa v hľadaní osobných predmetov obetí, spresnila.

Dodala, že spoločnosť Lufthansa, pod ktorú patria aj Germanwings, najala špecializovanú firmu, aby sa postarala o odstránenie úlomkov lietadla z miesta pádu. Na proces bude dohliadať príslušná prokuratúra a ďalší odborník bude dbať na rešpektovanie ekologických štandardov.

 

S odstraňovaním roztrieštených kusov trupu lietadla sa začne na budúci týždeň. Celá operácia by mohla trvať až dva mesiace, uviedol dnes jej veliteľ, generál žandarmérie David Galtier.

 

Pokračuje aj identifikácia obetí, a to na základe analýzy asi 150 vzoriek DNA odobratých na miest leteckého nešťastia.

 

Francúzske úrady dnes opäť upozornili, že analýza bude trvať niekoľko týždňov, pričom zdôraznili, že počet odobratých vzoriek ešte nemusí znamenať, že sa našli telesné pozostatky všetkých 150 obetí. Prisľúbili však, že keď sa nájde zhoda medzi vzorkami odobratými na mieste nešťastia a vzorkami DNA získanými od príbuzných, pozostalí budú o tom okamžite informovaní.

 

Záznamy z oboch čiernych skriniek z kokpitu lietadla naznačujú, že druhý pilot Andreas Lubitz počas letu z Barcelony do Düsseldorfu podľa všetkého zneužil neprítomnosť kapitána v pilotnej kabíne a úmyselne znížil výšku lietadla, ktoré vo veľkej rýchlosti narazilo do svahu.

 

O Lubitzovi po havárii vyšlo najavo, že ho sužovali rôzne zdravotné problémy, opakovane aj depresie. Motív jeho činu však naďalej nie je zrejmý. Vyšetrovatelia sa najviac prikláňajú k téze, že ním zmietali obavy zo straty licencie pilota v súvislosti návštevami u mnohých lekárov, ktoré tajil, a zatiaľ iba povrchne špecifikovanými ochoreniami.

 

Prípadom sa paralelne s francúzskymi zaoberajú aj nemecké vyšetrovacie orgány, ktoré sa sústreďujú na skúmanie Lubitzovho psychického stavu. Zistilo sa napríklad, že krátko pred osudným letom si na internete vyhľadával články o tom, ako spáchať samovraždu. Podľa nemeckého spravodajského magazínu Der Spiegel nemeckí vyšetrovatelia urobili nedávno prehliadky v ordináciách piatich lekárov, ktorých Lubitz ako pacient navštívil.

 

Pilotov zamestnávateľ - spoločnosť Lufthansa - priznala, že Lubitz v roku 2009 prerušil prípravy na pilotné skúšky, lebo sa ocitol v stave hlbokej depresie.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies