Francúzsko predalo Egyptu prvé tri stíhačky typu Rafale

NETKY.SK • 20 Júl 2015, 14:15 • 2 min
Francúzsko predalo Egyptu prvé tri stíhačky typu Rafale

BRUSEL/PARÍŽ - Francúzsko odovzdalo dnes Egyptu prvé tri z 24 francúzskych bojových stíhačiek Rafale. Ide o plnenie širšej vojensko-kúpnej dohody z februára tohto roku v celkovej hodnote 5,2 miliardy eur, pripomenuli viaceré francúzske a belgické médiá.

slovakia

left justify in out

Tieto bojové stroje sú pýchou francúzskej leteckej dielne Dassault Aviation. K slávnostnému odovzdaniu stíhačiek došlo na základni v Istres na juhovýchode Francúzska. Lietadlá odletia do Egypta v utorok a budú riadené egyptskými vojenskými pilotmi.

 

Všetkých 24 lietadiel typu Rafale sú súčasťou kontraktu v hodnote 5,2 miliardy eur medzi Parížom a Káhirou, ktorý zahŕňa aj dodávku námornej fregaty a bojových rakiet. Tri ďalšie stíhačky, ktoré Francúzi dokončia ešte tohto roku, budú dodané do Egypta v roku 2016.

 

Egypt sa snaží diverzifikovať svoju vojenskú výbavu. Káhirská vláda v poslednom čase posilnila vojenskú prítomnosť na Sinajskom polostrove, kde sa obáva nárastu vplyvu džihádistických skupín, a rovnako sa obáva aj vzniku nového frontu na líbyjskej hranici, kde sa rovnako aktivizujú džihádistické skupiny bojovníkov.

 

Francúzska dohoda s Egyptom o predaji stíhačiek bola kritizovaná aktivistami bojujúcimi proti porušovaniu ľudských práv v Egypte. Francúzsky minister obrany Jean-Yves Le Drian však v júni upozornil, že "Egypt je veľká krajina, kľúčová pre zaistenie bezpečnosti celého regiónu, a teda aj pre našu bezpečnosť".

 

Spoločnosť Dassault Aviation podpísala okrem Egypta aj zmluvu s Katarom, ktorý má záujem o 24 stíhačiek Rafale. Záujem prejavila aj India, ktorá svoju požiadavku získať 36 lietadiel tohto typu má predložiť do konca leta.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies