Francúzsko potvrdilo totožnosť zadržaného páchateľa útokov na redakcie

NETKY.SK • 21 November 2013, 07:10 • 2 min
Francúzsko potvrdilo totožnosť zadržaného páchateľa útokov na redakcie

PARÍŽ - Francúzska polícia zatkla v stredu večer muža podozrivého z prepadnutia dvoch redakcií médií v Paríži a ďalších útokov, ktoré vyvolali dvojdňové celoštátne pátranie. Testy DNA potvrdili jeho spojenie s útokmi, oznámili francúzske úrady.

slovakia

left justify in out

Minister vnútra Manuel Valls v noci nadnes novinárom povedal, že zadržaným je Abdelhakim Dekhar, ktorého v roku 1998 odsúdili ako spolupáchateľa lúpeže z roku 1994, pri ktorej zahynuli traja policajti a taxikár. Dekhar si odsedel vo väzení štvorročný trest, v posledných rokoch ho však úrady nesledovali.

Motív pondelkových útokov je stále neznámy. Vyšetrovatelia sa na základe analýzy DNA domnievajú, že Dekhar bol jediným páchateľom, ktorý strieľal v redakcii ľavicovo-liberálneho denníka Libération a pred bankou Société Générale, pričom neskôr nakrátko uniesol auto s vodičom. Pripisujú mu aj podobný incident z minulého piatka v spravodajskej televízii BFM-TV, kde so zbraňou ohrozoval novinárov.

Dekhara zadržali v podzemnom parkovisku na parížskom predmestí Bois-Colombes, kde sa zjavne pokúsil o samovraždu predávkovaním liekmi. Našli ho napoly pri vedomí po upozornení od človeka, u ktorého nedávno býval. Polícia predtým zverejnila videozábery a fotografie páchateľa, držiaceho brokovnicu.

Francúzski predstavitelia po streľbe vyjadrili obavy z ďalších útokov na médiá. V ich sídlach i na rušnom bulvári Champs-Élysées posilnili bezpečnostné opatrenia. Na znepokojenie poukázal aj incident z juhofrancúzskeho mesta Périgueux, kde polícia dnes zvýšila ochranu škôl, kostolov a verejných budov po tom, ako na ulici zbadali ozbrojeného muža. Polícia neskôr oznámila, že nemal nič do činenia s útokmi v Paríži.

Ozbrojený muž v pondelok dopoludnia vstúpil do vestibulu sídla Libération a spustil streľbu. Zranil 23-ročného fotografa, ktorého so zraneniami hrudníka a ruky umiestnili na jednotku intenzívnej starostlivosti. Necelé dve hodiny na to zazneli tri výstrely pred sídlom banky Société Générale v parížskej štvrti La Défense. Podľa banky nikto neutrpel zranenia. O hodinu neskôr telefonoval polícii muž, ktorý povedal, že ho uniesol ozbrojenec na predmestí Puteaux, susediacom s La Défense. Rukojemníka prinútil šoférovať šesť kilometrov späť k centru Paríža a prepustil ho na Champs-Élysées.

Tri dni predtým vo vestibule televízie BFM-TV ozbrojený muž ohrozoval novinárov brokovnicou. Na mieste zanechal nepoužité nábojnice a pred útekom podľa svedkov povedal: "Nabudúce neminiem." Nie je jasné, či mu zlyhala zbraň alebo či sa rozhodol nestrieľať, dodáva AP.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies