Francúzsko posilňuje bezpečnosť svojich zastupiteľstiev v zahraničí

NETKY.SK • 14 November 2015, 16:05 • 2 min
Francúzsko posilňuje bezpečnosť svojich zastupiteľstiev v zahraničí

VIEDEŇ/PARÍŽ - V súvislosti s piatkovými teroristickými útokmi v Paríži Francúzsko podniká kroky na zvýšenie ochrany a bezpečnosti svojich veľvyslanectiev, konzulátov, kultúrnych centier a škôl v zahraničí.

slovakia

left justify in out

Informoval o tom dnes vo Viedni francúzsky minister zahraničných vecí Laurent Fabius, ktorý je účastníkom konferencie o urovnaní konfliktu v Sýrii.

 

Ešte pred začiatkom rokovania vo Viedni Fabius vyhlásil, že po útokoch v Paríži je viac ako kedykoľvek doteraz nutné koordinovať medzinárodný boj proti terorizmu, najmä proti Dáišu, čo je arabská skratka extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) používaná často aj najvyššími predstaviteľmi vo Francúzsku.

 

K piatkovým teroristickým útokom v Paríži sa dnes prihlásil IS, ktorý vo svojom vyhlásení uviedol, že útoky boli odpoveďou na francúzske ťaženie proti jeho bojovníkom a reakciou na urážku proroka Mohameda. Islamský štát zároveň varoval, že Francúzsko zostáva jedným z jeho hlavných cieľov, ak bude Paríž pokračovať vo svojej politike.

 

Francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve dnes v reakcii na útoky v Paríži informoval o sprísnení bezpečnostných opatrení vo Francúzsku, ako aj na jeho hraniciach, ako aj o mobilizácii bezpečnostných zložiek.

 

Podľa televízie BFMTV Cazeneuve pripustil aj vyhlásenie zákazu nočného vychádzania, ak si to situácia v obciach či mestách vyžiada. Nateraz platí výnimočný stav, ktorý krátko po útokoch vyhlásil prezident Francois Hollande.

 

Parížska radnica vyzvala obyvateľstvo, aby vychádzalo z domov len v nevyhnutných prípadoch. Z bezpečnostných dôvodov sú dnes v Paríži a Parížskej oblasti zavreté veľké obchodné domy, ako aj školy, kde dnes malo byť vyučovanie. Pre verejnosť je neprístupná aj Eiffelova veža, veľké kiná, divadlá i múzeá - vrátane Louvre - a nekonajú sa trhy.

 

Parížska prefektúra dnes vyzvala obyvateľov francúzskej metropoly, aby zachovali pokoj, a súčasne varovala pred vytváraním fám a ich šírením; v súvislosti s piatkovými útokmi sa totiž objavili dohady, že ďalší útočníci by mohli byť na úteku. Polícia tieto správy nepotvrdila.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies