Francúzsko: Polícia zlikvidovala ďalší rómsky tábor pri Paríži

NETKY.SK • 27 August 2012, 11:38 • 2 min
Francúzsko: Polícia zlikvidovala ďalší rómsky tábor pri Paríži

Francúzsko Polícia zlikvidovala ďalší rómsky tábor pri Paríži - Politika Francúzska polícia dnes násilne vysťahovala približne 70 obyvateľov rómskeho tábora na južnom predmestí Paríža. Išlo o ďalší zo série zásahov voči Rómom vo Francúzsku, ktoré vyvolali

slovakia

left justify in out

imgFrancúzska polícia dnes násilne vysťahovala približne 70 obyvateľov rómskeho tábora na južnom predmestí Paríža. Išlo o ďalší zo série zásahov voči Rómom vo Francúzsku, ktoré vyvolali kritiku organizácií na ochranu ľudských práv. 
       Policajti začali dnes pred svitaním s likvidáciou rómskeho tábora v Evry neďaleko tamojšej železničnej trate. Na základe dekrétu miestneho magistrátu zbúrali provizórne chatrče a vysťahovali obyvateľov tábora, medzi ktorými nechýbali malé deti. 
      Zábery zo zásahu priniesli aj francúzske televízie. Vidno na nich rómske rodiny, ako si na kárach odnášajú preč svoj majetok. 
      Minister vnútra Manuel Valls, bývalý starosta Evry, vysťahovanie Rómov zdôvodnil bezpečnostnými a zdravotnými dôvodmi. Podľa neho nemožno tolerovať, aby ľudia žili v takýchto "slumoch" v absolútne neznesiteľných podmienkach. Podľa súčasného starostu Francisa Chouata tábor bolo nutné odstrániť vzhľadom na nebezpečnú blízkosť koľajníc. 
      Aktivisti odsúdili skutočnosť, že sa vysťahovaní Rómovia ocitli prakticky na ulici, keďže im úrady neposkytli žiadne náhradné bývanie. 
      Dnešný zásah sa uskutočnil len niekoľko dní po tom, ako francúzska vláda prisľúbila humánnejší prístup k približne 15.000 Rómom, ktorí sa do krajiny väčšinou prisťahovali po vstupe Rumunska a Bulharska do EÚ v roku 2007. 
      Od začiatku augusta polícia zlikvidovala niekoľko rómskych táborov v Lille, Lyone a v okolí Paríža. Vlnu kritiky sa Paríž snaží zmierniť novými opatreniami na integráciu Rómov, vrátane zrušenia obmedzení na zamestnávanie občanov Rumunska a Bulharska. 

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies