Po Francúzsku pohrozili bojkotom ZOH aj Rakúšania

NETKY.SK • 22 September 2017, 14:12 • 2 min
Po Francúzsku pohrozili bojkotom ZOH aj Rakúšania

PARÍŽ - Francúzsko bude bojkotovať budúcoročné zimné olympijské hry v juhokórejskom Pchjongčchangu, ak sa bude ďalej zvyšovať napätie na Kórejskom polostrove. Vyhlásila to vo štvrtok francúzska ministerka športu Laura Flesselová-Colovicová, ktorú cituje agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Rakúska výprava je pripravená bojkotovať ZOH 2018 v Pjongčangu, pokiaľ nebude garantovaná bezpečnosť všetkých účastníkov tohto športového sviatku.

 

Znepokojenie ohľadom bezpečnostnej situácie vyjadril Karl Stoss, prezident rakúskeho lyžiarskeho zväzu. "Pokiaľ sa situácia zhorší a bezpečnosť športovcov nebude garantovaná, do Pjongčangu nepôjdeme. Dianie budeme sledovať a neskôr sa rozhodneme."

 

"Náš tím nikdy nevystavíme nebezpečenstvu. Ak sa situácia zhorší a nebudeme mať bezpečnostné záruky, francúzsky tím zostane doma," povedala Flesselová-Colovicová s tým, že je v úzkom kontakte s francúzskym rezortom zahraničných vecí.

 

Jej stanovisko je prvým verejným vyjadrením možného bojkotu zimných olympijských hier v Pchjongčchangu zo strany konkrétnej krajiny pre pretrvávajúce napätie na Kórejskom polostrove.

 

Naopak, šéf exekutívy švédskeho olympijského výboru Peter Reinebo a riaditeľ dánskej športovej konfederácie Morten Molholm nevidia dôvod na obavy a chcú byť súčasťou ZOH 2018.

 

Nedávne skúšky jadrových bômb a balistických rakiet KĽDR sú i predmetom medzinárodnej rozpravy na zasadaní Valného zhromaždenia OSN, ktoré práve prebieha v New Yorku. Juhokórejský prezident Mun Če-in vo štvrtok povedal, že severokórejské provokácie sú "krajne odsúdeniahodné".

 

Budúcoročné zimné olympijské hry sú naplánované na 9.-25. februára, pričom ich dejisko Pchjongčchang leží menej než 100 kilometrov od severokórejských hraníc. Predseda Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomas Bach tento mesiac vyhlásil, že neexistuje "ani náznak" toho, že by konanie hier bolo ohrozené. Dodal, že dúfa v diplomatické riešenie situácie v danom regióne.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona