Francúzsko po útoku na dovolenkárov vyšle na Pobrežie Slonoviny dvoch ministrov

NETKY.SK • 14 Marec 2016, 12:26 • 2 min
Francúzsko po útoku na dovolenkárov vyšle na Pobrežie Slonoviny dvoch ministrov

PARÍŽ - Francúzsko po nedeľňajšom útoku v plážovom turistickom stredisku na Pobreží Slonoviny vysiela do tejto západoafrickej krajiny dvoch svojich ministrov.

slovakia

left justify in out

Na znak solidarity vycestujú v utorok do Abidjanu spoločne šéfovia francúzskych rezortov zahraničných vecí a vnútra - Jean-Marc Ayrault a Bernard Cazneuve, informuje agentúra AP.


Útok šiestich ozbrojencov na dovolenkárov v Grand-Bassame pri Abidjane si vyžiadal 16 obetí na životoch vrátane jedného Francúza. Nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier dnes potvrdil, že medzi mŕtvymi je taktiež jedna občianka Nemecka.


Minister vnútra Pobrežia Slonoviny Hamed Bakayoko ešte v nedeľu oznámil prostredníctvom štátnej televízie, že pri útoku v Grand-Bassame zahynulo 14 civilistov, medzi ktorými sú cudzinci z Burkiny Faso, Francúzska, Kamerunu, Mali a Nemecka.


Zvyšnými dvoma obeťami sú dvaja príslušníci bezpečnostných jednotiek, ktoré pri tejto udalosti usmrtili všetkých šiestich útočníkov.


Podľa údajov monitorovacej skupiny SITE sa k nedeľňajšiemu útoku na Pobreží Slonoviny prihlásila teroristická organizácia al-Káida v islamskom Maghribe. Francúzsky prezident Francois Hollande ho odsúdil ako "zbabelý a odporný" čin.

 

Útok v Grand-Bassame bol prvým svojho druhu na Pobreží Slonoviny, tamojšie orgány sa však pripravovali na takúto možnosť už po tom, čo al-Káida v uplynulých mesiacoch zaútočila v susedných krajinách Burkina Faso a Mali.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona