Francúzsko požiadalo o vojenskú pomoc v Sýrii: Historická premiéra aktivácie článku 42.7 v EÚ

NETKY.SK • 17 November 2015, 16:50 • 2 min
Francúzsko požiadalo o vojenskú pomoc v Sýrii: Historická premiéra aktivácie článku 42.7 v EÚ

BRUSEL - Francúzsko dnes oficiálne požiadalo štáty Európskej únie o podporu a pomoc pri vojenských operáciách v Sýrii a inde vo svete, uviedol dnes francúzsky minister obrany Jean-Yves Le Drian.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Krajina tak po prvýkrát aktivovala článok 42.7 zmluvy EÚ podľa, ktorého majú ostatné štáty únie "povinnosť poskytnúť pomoc a podporu" tej členskej krajine, ktorá sa stala obeťou útoku.

 

 

Zmienená pomoc by mohla mať formu "buď spolupráce v rámci francúzskej intervencie v Sýrii či Iraku alebo aj úľavy či podpory Francúzska v iných operáciách," uviedol dnes Le Drian po stretnutí v Bruseli so svojimi rezortnými kolegami z krajín EÚ. Všetci z nich podľa jeho slov z takouto pomocou súhlasili.

 

 

DPA doplnila, že členské krajiny EÚ budú onedlho ešte s Francúzskom viesť technické rokovania, aby spresnili charakter ponúkanej pomoci. Piatkové teroristické útoky v Paríži vykonali tri koordinované skupiny strelcov a samovražedných atentátnikov, ktorí zabili najmenej 129 ľudí. K zodpovednosti za tieto útoky sa prihlásil takzvaný Islamský štát (IS).

 

Článok 42.7 zmluvy EÚ uvádza, že ostatné štáty únie majú "povinnosť poskytnúť pomoc a podporu" tej členskej krajine, ktorá sa stala obeťou útoku. Francúzsko chce toto znenie dosadiť po sérii koordinovaných útokov v Paríži, ku ktorým došlo v piatok 13. novembra.

 

Šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová v rámci rokovania ministrov prečítala príslušný článok a zdôraznia, že na jeho aktiváciu sa formálne nevyžaduje žiadne rozhodnutie. V rámci NATO je pre aktiváciu článku 5 potrebný súhlas Severoatlantickej rady (NAC), ktorá je hlavným rozhodovacím orgánom aliancie.


K žiadosti o aktiváciu článku 42.7 dochádza prvý raz v histórii EÚ. To podľa nemenovaných diplomatov EÚ predstavuje isté riziko, že článok 42.7 nikdy nebol odskúšaný, a je možné, že sa nenaplnia vysoké očakávania z jeho nastavenia.


Tento krok zo strany Francúzska je vnímaný ako získanie potrebnej politickej podpory a záväzkov zo strany ostatných členských štátov pre úsilie Paríža účinnejšie bojovať s terorizmom.


Mogheriniová aj napriek tomu, že ide o historicky prvé opatrenie tohto druhu, vyzvala všetky členské štáty, aby konali zodpovedne a aby EÚ ukázala jasnú jednotu.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona