Francúzsko po páde libry predbehlo Britániu a je piatou najväčšou ekonomikou

NETKY.SK • 7 Júl 2016, 08:51 • 2 min
Francúzsko po páde libry predbehlo Britániu a je piatou najväčšou ekonomikou

PARÍŽ - Francúzsko a Británia súperia o piatu priečku v rebríčku najväčších svetových ekonomík. A Francúzsko začína mať náskok po páde britskej libry v reakcii na júnové referendum o odchode Spojeného kráľovstva z Európskej únie (EÚ). Vyplýva to z výpočtov agentúry Reuters, ktoré vychádzali z údajov Medzinárodného menového fondu (MMF).

slovakia

left justify in out

Hrubý domáci produkt (HDP) Británie dosiahol minulý rok 1,864 bilióna libier, podľa dostupných údajov MMF. No po páde libry sa hodnota britského HDP v eurách znížila, takže hodnota HDP Francúzska je zrazu o niečo vyššia.

 

Kurz libry cez noc klesol pod úroveň 1,17 EUR/GBP, prvýkrát od roku 2013, čo znamená, že HDP Spojeného kráľovstva za rok 2015 v eurách klesol na 2,172 bilióna eur a je tak nižší ako vlaňajší oficiálny HDP Francúzska, ktorý dosiahol 2,182 bilióna eur.

 

Výsledok referenda z 23. júna otriasol finančnými trhmi a poškodil libru. Jej kurz sa dnes do 16.40 h SELČ oproti euru znížil na 1,1650 EUR/GBP. Kurz libry je v súčasnosti veľmi nestály, doobeda sa na pár hodín vrátil nad hranicu 1,17 EUR/GBP, ale tesne po poludní znova zamieril nadol.

 

Británia a Francúzsko majú približne rovnaký počet obyvateľov a roky si vymieňajú piatu a šiestu priečku v rebríčku.

Británia naposledy predbehla Francúzsko a stala sa piatou najväčšou svetovou ekonomikou v roku 2014, šesť rokov od globálnej finančnej krízy, ktorá tiež viedla k oslabeniu libry.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies