Francúzsko oslavuje 70 rokov od oslobodenia juhu

NETKY.SK • 15 August 2014, 15:58 • 2 min
Francúzsko oslavuje 70 rokov od oslobodenia juhu

TOULON - Francúzsko v piatok vzdáva poctu veteránom z druhej svetovej vojny, ktorí sa pred 70 rokmi vylodili na stredomorských pobrežiach a podieľali sa na oslobodení krajiny spod nacistickej okupácie.

slovakia

left justify in out

Výročie takzvanej Operácie Dragoon si obyvatelia pripomínajú dvoma podujatiami za účasti prezidenta Françoisa Hollanda, ktoré sa konajú na vrchu Faron pri meste Toulon a na palube lietadlovej lode Charles de Gaulle. Okrem veteránov z USA, Británie, Kanady a bývalých francúzskych kolónií v Afrike na oslavy pozvali aj 15 afrických lídrov. Na provensálskom pobreží sa tiež koná prehliadka 20 vojnových lodí vrátane plavidiel patriacich USA, Británii, Tunisku, Alžírsku a Maroku.

 

Invázia do Francúzska z juhu sa začala 15. augusta 1944, 10 týždňov po vylodení v Normandii, a zapojilo sa do nej okolo 450-tisíc vojakov a 881 vojnových lodí. Takzvaný Deň D si začiatkom júna prišli do Normandie pripomenúť okrem iných aj prezidenti Ruska a USA či britská kráľovná Alžbeta II.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies