Francúzsko opäť paralyzuje štrajk v železničnej doprave

NETKY.SK • 9 Apríl 2018, 10:31 • 2 min
Francúzsko opäť paralyzuje štrajk v železničnej doprave

PARÍŽ - Zamestnanci francúzskej štátnej železničnej spoločnosti SNCF v pondelok pokračujú vo svojom štrajku proti vládou navrhovanej reforme.

slovakia

left justify in out

Ako informovala webová stránka denníka Le Figaro, doprava na železniciach vo Francúzsku bude opäť výrazne obmedzená a očakávajú sa tiež problémy v cestnej doprave. Už ráno sa na cestách v parížskej metropolitnej oblasti - Ile-de-France - vytvárali kolóny áut v celkovej dĺžke vyše 300 kilometrov, uviedol dopravný portál Sytadin. Ľudia sa na sociálnych sieťach sťažovali, že majú opäť problém dostať sa do práce.

 

Pokiaľ ide o premávku superrýchlych vlakov triedy TGV, na trate v pondelok vypravia v priemere jednu z piatich súprav, čo je pre cestujúcich lepší stav ako minulý týždeň, keď sa štrajk začínal a keď železnice vypravili len jeden z ôsmich vlakov TGV. Na niektorých linkách však vlaky TGV nebudú premávať vôbec.

 

O niečo horšia má byť situácia v železničnej doprave v rámci Ile-de-France, kde bude premávať približne tretina spojov regionálnych sietí RER a TER. Vlaky triedy Intercités budú tiež výrazne obmedzené - očakáva sa, že vypravia len jeden zo šiestich spojov. Pokiaľ ide o medzinárodné vlakové spojenia, SNCF zabezpečia premávku troch zo štyroch spojov triedy Eurostar medzi Francúzskom a Britániou. Preprava vlakmi Thalys do Belgicka bude "v takmer obvyklom režime".

 

Do Švajčiarska pôjde jeden zo šiestich vlakov triedy Lyria, smerom do Nemecka vypravia jeden z troch vlakov, ktoré mali vyjsť na trať podľa grafikonu, a do Španielska pôjde jeden z piatich vlakov. Vlakové spojenie medzi Francúzskom a Talianskom je opäť prerušené, podobne ako v prvých dňoch štrajku.

 

Podobné narušenie železničnej dopravy vo Francúzsku očakávajú aj v utorok. Odborári spoločnosti SNCF naplánovali svoj štrajk na celkove 36 dní do konca júna, pričom obmedzenia v doprave trvajú vždy dva po sebe nasledujúce dni.

 

Odborári a zamestnanci SNCF svojím štrajkom protestujú proti návrhu reformy SNCF, ktorý vláda v pondelok popoludní predstaví poslancom Národného zhromaždenia. Rozprava o zákone o reforme SNCF bude trvať do štvrtka. O zákone sa bude hlasovať 17. apríla.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona