Francúzsko odsúdilo zásah tureckých úradov proti opozičnému denníku Zaman

NETKY.SK • 7 Marec 2016, 10:37 • 2 min
Francúzsko odsúdilo zásah tureckých úradov proti opozičnému denníku Zaman

PARÍŽ - Francúzky minister zahraničných vecí Jean-Marc Ayrault dnes odsúdil rozhodnutie tureckých úradov, podľa ktorého majú opozičný denník Zaman riadiť správcovia určení súdom. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Turecká polícia si za použitia slzotvorného plynu a vodných diel vynútila v piatok vstup do sídla redakcie denníka v Istanbule, ktorú teraz na základe rozhodnutia súdu riadia súdnou cestou určení správcovia. Redakcia Zamanu za nových podmienok pracuje od soboty.

 

"Je to neprijateľné. Nemôžeme sa chcieť približovať európskym normám a pritom nerešpektovať pluralitu médií. To je samozrejmosť a Turkom sme to jasne povedali," uviedol Ayrault pre rozhlasovú stanicu France Inter.

 

Zaman je opozičným denníkom, ktorý vychádzal v náklade 850.000 výtlačkov. Podľa agentúry AP je zásah proti nemu súčasťou intenzívnych snáh tureckej vlády potlačiť protivládne hnutie spájané s exilovým duchovným Fethullahom Gülenom.

 

Nútená správa nad denníkom vyvolala pobúrenie medzinárodných organizácií na ochranu ľudských práv a slobody tlače; znepokojenie vyjadrilo aj viacero západných vlád a šéfka diplomacie EÚ Federica Mogheriniová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies