Francúzsko odovzá Španielsku dokumenty a zbrane zhabané teroristom z ETA

NETKY.SK • 1 Október 2018, 19:23 • 2 min
Francúzsko odovzá Španielsku dokumenty a zbrane zhabané teroristom z ETA

MADRID - Francúzsko odovzdá Španielsku 7000 predmetov vrátane zbraní a dokumentov, ktoré môžu objasniť viac než 350 nevyriešených zločinov spáchaných militantnou skupinou Baskicko a jeho sloboda (ETA) v priebehu jej 60-ročnej násilnej kampane za nezávislosť.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom v pondelok tlačová agentúra AP. Španielsky premiér Pedro Sánchez a francúzsky predseda vlády Édouard Philippe sa zúčastnili v pondelok v Madride na ceremónii, kde obetiam útokov ETA vzali hold a vyzdvihli bilaterálnu súdnu i policajnú spoluprácu.

 

Spomínané predmety zhabali francúzske ozbrojené sily pri operáciách zameraných na túto teroristickú skupinu, píše španielsky denník El País.

 

Na pondelkovom podujatí si minútou ticha obete útokov pripomenuli bývalí španielski lídri, príbuzní obetí násilných činov baskických separatistov a tí, čo tieto útoky prežili. Podujatie malo potvrdiť definitívny koniec tejto militatnej skupiny.

 

Ozbrojenú organizáciu ETA založili v roku 1959 ako hnutie odporu voči diktatúre Francisca Franca v Španielsku. Aj po návrate tejto krajiny k demokracii v roku 1975 však pokračovala v boji za nezávislosť Baskicka. Pri jej útokoch zahynulo viac než 850 ľudí.

 

V máji ETA zverejnila otvorený list adresovaný Baskom, v ktorom oznámila ukončenie svojej ozbrojenej i politickej kampane.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies