Francúzsko nesúhlasí so znížením financií pre farmárov v novom rozpočte EÚ

NETKY.SK • 2 Máj 2018, 20:34 • 2 min
Francúzsko nesúhlasí so znížením financií pre farmárov v novom rozpočte EÚ

PARÍŽ - Európska komisia v stredu predstavila návrh rozpočtu Európskej únie na roky 2021-2027, pričom komisár EÚ pre rozpočet Günther Oettinger už dal najavo, že počíta s nesúhlasom z viacerých strán. Ako prvé sa ozvalo Francúzsko a ako sa predpokladalo, dôvodom sú navrhované nižšie platby pre poľnohospodárov.

slovakia

left justify in out

Návrh je prvým pre viacročný rozpočet po odchode Británie z Európskej únie. S cieľom vykompenzovať stratu financií z Británie, čo predstavuje ročne vyše 12 miliárd eur, ako aj zabezpečiť financovanie iných oblastí, Európska komisia navrhla aj skresanie financií pre farmárov. Objem financií na agrosektor by mal v budúcom rozpočtovom období klesnúť na 365 miliárd eur, čo oproti súčasnému obdobiu znamená pokles o 5 %.

 

Podiel Spoločnej poľnohospodárskej politiky (CAP) na celkovom rozpočte v objeme 1,28 bilióna eur (po započítaní inflácie) by tak mal predstavovať menej než 30 %. Pred 20 rokmi to bolo ešte viac než 45 %. To sa nepáči Francúzsku, ktorého farmári čerpajú z CAP najviac financií. Ako oznámilo tamojšie ministerstvo poľnohospodárstva, návrh je "neprijateľný".

 

Podľa ministra Stéphana Traverta sú takéto "drastické a masívne škrty jednoducho nemysliteľné". Zníženie priamych platieb znamená podľa neho výrazné ohrozenie príjmov farmárov a Francúzsko akékoľvek ich zníženie nemôže akceptovať.

 

Ako však novinárom povedal komisár EÚ pre poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka Phil Hogan, navrhované zníženie rozpočtu CAP o 5 % je pre farmárov férový výsledok. Najmä ak sa do úvahy vezme očakávaný výpadok okolo 12 miliárd eur ročne po odchode Británie z bloku.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies