Francúzsko musí obmedziť verejné výdavky, tvrdí Noyer

NETKY.SK • 28 Máj 2013, 12:17 • 2 min
Francúzsko musí obmedziť verejné výdavky, tvrdí Noyer

PARÍŽ - Francúzsko musí v rámci konsolidácie rozpočtu nasmerovať svoju pozornosť na obmedzenie verejných výdavkov, keďže neexistuje priestor na ďalšie zvyšovanie daní.

slovakia

left justify in out

Vyzval na to v utorok šéf francúzskej centrálnej banky a člen Rady guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB) Christian Noyer. V úvode výročnej správy centrálnej banky Francúzska Noyer uviedol, že dôvera investorov voči Francúzsku závisí od toho, či vláda splní svoj záväzok odstrániť v roku 2016 štrukturálny deficit, ktorý nezahŕňa výkyvy spôsobené ekonomickým cyklom.

"Vláda sa teraz musí koncentrovať na verejné výdavky, aby splnila svoj cieľ. Daňové zaťaženie totiž dosiahlo veľmi vysokú úroveň a akékoľvek ďalšie zvýšenia v oblasti príspevkov zamestnávateľov by viedlo k zhoršeniu ekonomickej aktivity aj zamestnanosti," napísal Noyer. Hoci šéf francúzskej centrálnej banky v tomto roku privítal reformu trhu práce, zároveň konštatoval, že je potrebná ďalšia snaha. 

Noyer ďalej uviedol, že náklady na sociálnu oblasť na úrovni 30 % hrubého domáceho produktu (HDP) sú v súčasnosti neudržateľné. Najlepším spôsobom, ako to riešiť, je podľa neho skôr zaoberanie sa výdavkami ako ďalšie zvyšovanie príspevkov do sociálneho systému.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona