Francúzsko: Montebourg sa chce v primárkach uchádzať o post prezidenta

NETKY.SK • 3 Október 2016, 12:28 • 2 min
Francúzsko: Montebourg sa chce v primárkach uchádzať o post prezidenta

Brusel - Bývalý minister hospodárstva Arnaud Montebourg v nedeľu večer oficiálne oznámil svoje rozhodnutie zúčastniť sa primárok iniciovaných Socialistickou stranou (PS) pre výber kandidáta na post francúzskeho prezidenta v budúcoročných voľbách.

slovakia

left justify in out

Montebourg, ktorý svoj úmysel stať sa prezidentom Francúzska avizoval už 21. augusta, čakal na oficiálne potvrdenie tohto rozhodnutia dovtedy, kým Národný výbor PS neprijme potrebné opatrenia na priebeh straníckych primárok.

Pre vyraďovacie kolo primárok sa rozhodla aj pravicová opozícia, kde o priazeň voličov zo strany Republikáni budú súťažiť najmä exprezident Nicolas Sarkozy a bývalý premiér Alain Juppé.

 

"Rozhodol som sa zapísať svoju kandidatúru na prezidenta v roku 2017 v straníckych primárkach," povedal Montebourg počas rozhovoru pre televíznu stanicu TF1.

 

Dodal, že bude rešpektovať výsledok hlasovania v primárkach, aj keď by v nich mal vyhrať súčasný prezident Francois Hollande, ktorého politiku - najmä v hospodárskej oblasti - Montebourg už viackrát kritizoval.

Bývalý minister, ktorý vládu opustil v auguste, pripomenul, že ako prezident by chcel "veľký politický program" Made in France, ktorý bude podporovať silnú úlohu štátu, reindustrializáciu, ako aj malé a stredné podniky. To podľa jeho slov znamená istú "stratégiu konfrontácie" s EÚ, pre dosiahnutie radikálnych reforiem, ale bez toho, aby krajina musela opustiť eurozónu.

 

Podľa prieskumov verejnej mienky spoločnosti BVA z polovice septembra by bol Hollande, podobne ako aj všetci ostatní ľavicoví kandidáti - Arnaud Montebourg, Emmanuel Macron, Jean-Luc Mélenchon -, eliminovaný už v prvom kole prezidentských volieb. Do druhého kola by sa podľa tohto prieskumu dostala šéfka Národného frontu Marine Le Penová a niektorý z politikov pravicového tábora - Nicolas Sarkozy, Alain Juppé či Bruno Le Maire.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies