Francúzsko má novú vládu

NETKY.SK • 15 November 2010, 08:18 • 2 min
Francúzsko má novú vládu

Francúzsko má novú vládu - Politika Francúzsky premiér Francois Fillon dnes predstavil svoj nový kabinet. Urobil tak 24 hodín po tom, ako podal demisiu, aby ho francúzsky prezident Nicolas Sarkozy mohol znovu vymenovať za premiéra a požiadať o vytvorenie

slovakia

left justify in out

img

Francúzsky premiér Francois Fillon dnes predstavil svoj nový kabinet. Urobil tak 24 hodín po tom, ako podal demisiu, aby ho francúzsky prezident Nicolas Sarkozy mohol znovu vymenovať za premiéra a požiadať o vytvorenie novej vlády.
      Nový kabinet má menej členov než ten predchádzajúci. Medzi novými tvárami vlády je bývalý premiér Alain Juppé - ako minister obrany. Nahradí Hervého Morina.
      Michele Alliotová-Marieová prevzala kreslo ministra zahraničných vecí od Bernarda Kouchnera, ktorý už v kabinete nie je.
      Na najvyššie posty sú vymenované aj staré známe tváre. Christine Legardeová zostáva ministerkou hospodárstva a Francois Baroin si udržal kreslo ministra financií, ale zároveň sa stáva hovorcom vlády.
      Brice Hortefeux je naďalej ministrom vnútra.
      Sarkozy dnes už skôr znovu menoval svojho spoľahlivého spojenca Fillona za premiéra. Ten ešte v sobotu podal demisiu, aby umožnil dlhoočakávané a Sarkozym vopred ohlásené zmeny vo vláde - 18 mesiacov pred prezidentskými voľbami.
      Fillon, ktorý sa prejavil ako pevný a schopný pomocník Sarkozyho od jeho nástupu k moci v roku 2007, vyhlásil, že sa bude sústreďovať na zamestnanosť a ekonomiku.
      Nový kabinet oznámený na schodoch Elyzejského paláca - oficiálneho sídla prezidenta - má za členov politické veličiny Sarkozyho vládnej stredopravej strany Únia za ľudové hnutie (UMP). Tieto "ťažké váhy" obsadili kľúčové ministerstvá. Nová vláda však podľa očakávania nebude presadzovať veľké politické zmeny.  
      Sarkozyho popularita v krajine je rekordne nízka. Hoci vo voľbách v roku 2007 získal silnú podporu voličov, dnes v prieskumoch nedosahuje ani 30 percent. Francúzsky prezident v júni oznámil, že plánuje zmeny v kabinete po prijatí reformy dôchodkového systému. Reforma, proti ktorej Francúzi prudko protestovali, zvyšuje minimálny vek odchodu do dôchodku zo 60 na 62 rokov. Zákonom sa stala v stredu 10. novembra, deň po tom, ako opatrenie podpísal Sarkozy.

Zdroj: TASR/DPA, Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies