Francúzsko má kvôli Mistralom stratu 200 až 250 miliónov eur

NETKY.SK • 29 September 2015, 23:02 • 2 min
Francúzsko má kvôli Mistralom stratu 200 až 250 miliónov eur

BRUSEL - Finančné straty Francúzska spojené so zrušením predaja dvoch vojenských lodí Mistral Ruskej federácii sa odhadujú na 200 až 250 miliónov eur. Oznámil to dnes v Paríži finančný výbor Senátu, ktorého väčšina členov je v opozícii voči súčasnej socialistickej vláde, uviedla tlačová agentúra Belga.

slovakia

left justify in out

"Je nesprávne tvrdiť, ako to robí vláda, že Francúzsko a jej priemysel neutrpeli straty po zrušení tejto zmluvy," uviedol finančný výbor Senátu.

 

Francúzsko dve vrtuľníkové lode triedy Mistral, pôvodne vyrábané na objednávku z Moskvy, predáva Egyptu za 950 miliónov eur. Kontrakt s Moskvou bol zrušený v auguste na protest proti úlohe Ruska v ukrajinskom konflikte. Lode by mali egyptským námorným silám dodať v marci 2016, po výcviku egyptského personálu.

 

Členovia finančného výboru hornej komory francúzskeho Národného zhromaždenia uviedli, že ak sa dohoda o kúpe bojových lodí s Egyptom stane realitou, po splatení výnosov z ich predaja do štátneho rozpočtu sa konečné náklady zo zrušenia kontraktu s Moskvou vyšplhajú na sumu 200 miliónov až 250 miliónov eur.

 

Ak by nedošlo k predaju oboch plavidiel, Francúzsko by zaznamenalo finančnú stratu okolo 1,1 miliardy eur. To by malo negatívny vplyv na tohoročný štátny rozpočet v podobe výpadku okolo 556,7 milióna eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies