Francúzsko láka podnikateľov zo Slovenska, môžu stavať hotely či sociálne byty

NETKY.SK • 25 Október 2016, 13:03 • 2 min
Francúzsko láka podnikateľov zo Slovenska, môžu stavať hotely či sociálne byty

BRATISLAVA – Francúzsko je veľmi atraktívnou krajinou pre zahraničných investorov – tento odkaz adresovalo Veľvyslanectvo Francúzskej republiky slovenským podnikateľom na seminári o investičných príležitostiach na jej území, ktorý sa dnes konal v Bratislave. Slovenské firmy sa tam môžu uplatniť napríklad v stavebníctve.

slovakia

left justify in out

Ako poukázali zástupcovia veľvyslanectva, Francúzsko má v Európe strategickú pozíciu. Je šiestou najväčšou ekonomikou sveta a druhým najväčším trhom v Európe. Pôsobí tam vyše 25.000 zahraničných spoločností, ktoré zamestnávajú 1,7 milióna ľudí. Jeho metropola Paríž bola vlani označená za tretie najatraktívnejšie mesto pre zahraničné investície na svete.

 

Lákať investorov chcú Francúzi aj na ľudský kapitál, inovácie, modernú infraštruktúru či nízke prevádzkové náklady. Krajina nedávno uskutočnila viacero reforiem v oblasti verejných financií, konkurencieschopnosti, znižovania byrokracie, trhov tovarov a služieb a trhu práce.

 

„Chceli by sme aj týmto podujatím čiastočne vyvážiť investície medzi oboma krajinami, pretože tam existuje nepomer. Zatiaľ čo francúzskych investícií na Slovensku je veľa, slovenských vo Francúzsku už menej. Hospodárske vzťahy medzi oboma krajinami sú pritom veľmi dôležité, obchodné výmeny sú vo výške 6 miliárd eur,“ uviedol veľvyslanec Francúzska na Slovensku Christophe Leonzi.

 

Slovenskí investori sa môžu podľa neho realizovať v oblastiach, ako je infraštruktúra alebo digitálna ekonomika, v rámci ktorej už oba štáty vzájomne spolupracujú a sú veľmi silné. Francúzsko označil veľvyslanec za veľmi atraktívnu krajinu pre zahraničných investorov, ktorá má čo ponúknuť aj slovenským podnikateľom.

 

„V prvom rade sú to veľmi dobré politické vzťahy medzi obidvoma krajinami, o čom svedčia aj početné návštevy slovenských predstaviteľov vo Francúzsku. V hospodárskej oblasti sú to napríklad daňové úľavy pre inovatívne firmy, veľmi dobrá infraštruktúra, centrálnosť Francúzska či prijaté reformy,“ opísal Leonzi.

 

Juraj Paľa zo Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) upozornil na niekoľko slovenských firiem, ktoré úspešne stavajú rekreačné hotely napríklad vo francúzskych Alpách, prípadne do týchto hotelových komplexov a ubytovní dodávajú nábytok.

 

„Zdá sa, že stavebníctvo bude jednou z možností, kde slovenské firmy môžu pôsobiť. Budú sa tam stavať sociálne byty na strednej, nižšej úrovni. Máme veľký počet firiem, ktoré povedzme v súčasnosti nemajú dosť príležitostí na slovenskom trhu, tak prečo by nešli do Francúzska?“ povedal Paľa.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies