Francúzsko kvôli karikatúram zatvorí v piatok ambasády a školy v arabskom svete

NETKY.SK • 19 September 2012, 11:18 • 2 min
Francúzsko kvôli karikatúram zatvorí v piatok ambasády a školy v arabskom svete

Francúzsko kvôli karikatúram zatvorí v piatok ambasády a školy v arabskom svete - Politika Francúzske ministerstvo zahraničných vecí dnes oznámilo, že v piatok 21. septembra francúzske ambasády, konzuláty a tiež francúzske školy v približne 20 moslimských

slovakia

left justify in out

img

Francúzske ministerstvo zahraničných vecí dnes oznámilo, že v piatok 21. septembra francúzske ambasády, konzuláty a tiež francúzske školy v približne 20 moslimských krajinách na svete zostanú zatvorené. Dôvodom je dnešné zverejnenie nových karikatúr proroka Mohameda vo francúzskom satirickom magazíne Charlie Hebdo.
      Francúzska diplomacia tento krok podľa internetového vydania belgického denníka La Derniere Heure zdôvodňuje skutočnosťou, že piatok je pre moslimov deň modlitieb a sú dôvody na obavy, že po modlitbách veľké koncentrácie moslimských veriacich môžu prejaviť svoju nespokojnosť kvôli karikatúram v časopise rovnako násilným spôsobom, ako sa to stalo v moslimskom svete po zverejnení videa Innocence of Muslims (Nevinnosť moslimov) na internete.
      Šéfredaktor časopisu Stéphane Charbonnier v reakcii na oznámenie ministerstva zahraničných vecí o zatvorení ambasád, konzulátov a škôl naznačil, že Európania by nemali tak ľahko podliehať vonkajšiemu tlaku.
      "Ak začneme hovoriť, že len preto, že je tu 250 rozvášnených ľudí, ktorí protestujú pred americkou ambasádou, ktorí rozhodnú o tom, či publikovať alebo nepublikovať karikatúry, tak potom môžeme povedať, že sú to oni, ktorí tvoria zákon vo Francúzsku," uviedol Charbonnier na obranu svojho vydavateľského počinu. A dodal, že kresby na vnútorných stránkach časopisu, ktoré znázorňujú proroka Mohameda, nie sú až také provokujúce.
      Výbor pre moslimskú vieru vo Francúzsku, ktorý je reprezentatívnou organizáciou pre rôzne odnože islamskej viery, dnes vydal vyhlásenie, v ktorom ostro odsúdil "nový čin, ktorý ešte viac prehĺbi islamofóbiu" a ktorý má zámerne útočiť na city moslimov. Zároveň však vyzval moslimských veriacich v celej krajine, aby zachovali rozvahu a nepodľahli tejto zámernej provokácii.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies