Francúzsko je proti vstupu Rumunska a Bulharska do Schengenu

NETKY.SK • 30 September 2013, 11:36 • 2 min
Francúzsko je proti vstupu Rumunska a Bulharska do Schengenu

PARÍŽ - Francúzsko zatiaľ nesúhlasí so vstupom Rumunska a Bulharska do schengenského priestoru vzhľadom na obavy týkajúce sa bezpečnosti hraníc, uviedol dnes francúzsky minister zahraničných vecí Laurent Fabius.

slovakia

left justify in out

"Ak nedôjde k zmene situácie, nebudeme za," povedal Fabius v súvislosti s nadchádzajúcim rozhodnutím Európskej únie o tom, či obe krajiny prijať do "Schengenu" od 1. januára 2014. Jeho vyjadrenia prišli v čase búrlivej diskusie, ktorá prebieha v rámci francúzskej vládnej koalície ohľadom zaobchádzania s Rómami.

Približne 20.000 rómskych migrantov z Rumunska a Bulharska žije v stovkách provizórnych táborov na predmestiach francúzskych miest. Napätie s miestnymi obyvateľmi urobila z otázky migrácie Rómov tému pred marcovými komunálnymi voľbami v krajine. Hlasovanie o plánovanom prijatí Rumunska a Bulharska do schengenského priestoru od januára 2014 sa očakáva pred koncom roka, prijatie nových krajín do zóny však má právo vetovať každý členský štát EÚ.

Nemecko ešte v marci podobne uviedlo, že je proti vstupu oboch krajín do schengenského priestoru. Fabius zdôraznil, že Francúzsko má obavy najmä v súvislosti so schopnosťou rumunských a bulharských úradov zaistiť bezpečnosť hraníc. "Ľudia prichádzajúci spoza Európy by mohli vstúpiť do Rumunska a Bulharska a potom slobodne vstupovať do zvyšku Európy," povedal pre rozhlasovú stanicu France Inter. "Musíme si byť istí, že Bulharsko a Rumunsko to dokážu overovať... Zatiaľ mám dojem, že tieto podmienky neboli splnené," dodal.

Minulý týždeň francúzsky minister vnútra Manuel Valls spôsobil rozruch v ľavicovej vládnej koalícii vyhláseniami, že väčšina rómskych imigrantov nemôže byť integrovaná do spoločnosti a mala by odísť späť do Rumunska a Bulharska.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies