Francúzsko je najväčším producentom vína na svete, pred Talianskom a Španielskom

NETKY.SK • 23 Október 2014, 16:18 • 2 min
Francúzsko je najväčším producentom vína na svete, pred Talianskom a Španielskom

PARÍŽ - Celosvetová produkcia vína tento rok klesla a zmeny klímy spôsobili prekvapivé posuny v poradí producentov. Na prvé miesto sa opäť vrátilo Francúzsko, ktoré zosadilo z čela Taliansko. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Podľa prvých predpovedí vinári nemajú za sebou nijako vynikajúci rok. Celková produkcia sa odhaduje na 271 miliónov hektolitrov, čo je o 6 % menej ako vlani, uviedol dnes v Paríži generálny tajomník Medzinárodnej organizácie pre vinič a víno (OIV) Jean-Marie Aurand. Produkciu výraznejšie ovplyvnilo počasie, predovšetkým v Európe.
     

Najväčším producentom sa v tomto roku stalo Francúzsko so 46,2 milióna hektolitrov. Na druhé miesto kleslo Taliansko so 44,4 milióna hektolitrov a tretie skončilo Španielsko s 37 miliónmi hektolitrov. V týchto troch tradičných vinárskych krajinách sa tento rok podľa prognóz vyprodukovalo celkovo 128 miliónov hektolitrov, čo je takmer polovica celosvetovej produkcie.
     

Rekordnú produkciu hlási Nový Zéland, kde sa vyrobilo 3,2 milióna hektolitrov vína, čo je o 29 % viac ako vlani. V Nemecku produkcia vyskočila o 16 %. Naopak, prudko klesla produkcia v Čile, kde sa prepadla o 22 %.
     

"Produkcia v tomto roku by mala uspokojiť aj dopyt zo strany všetkých, ktorí víno priemyselne spracovávajú, napríklad na koňak, do jedla alebo vermút," uviedol Aurand. Zdôraznil, že víno sa čoraz viac stáva medzinárodne obchodovaným tovarom. "Z piatich vypitých fliaš sú vždy až dve dovezené." To predstavuje globálny export v celkovej hodnote 25 miliárd eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies