Francúzsko hľadá kupca na lode Mistral vyrobené pre Rusko

NETKY.SK • 11 Máj 2015, 09:42 • 2 min
Francúzsko hľadá kupca na lode Mistral vyrobené pre Rusko

MOSKVA - Ruské médiá dnes s odvolaním sa na čínsku tlač informovali, že vedenie francúzskych námorných síl počas nadchádzajúcej návštevy v Pekingu môže čínskemu vedeniu ponúknuť vrtuľníkové lode triedy Mistral, vyrobené na objednávku Ruska.

slovakia

left justify in out

Skupina francúzskych lodí vplávala do prístavu v Šanghaji 9. mája a mala by tam zotrvať do 15. mája. Je v nej aj výsadková loď Dixmude triedy Mistral, ako aj fregata Aconit triedy La Fayette.

 

Rusko vo Francúzsku podpísalo zmluvu na výrobu a dodávku dvoch vrtuľníkových lodí triedy Mistral. Obe lode - Vladivostok a Sevastopol - sú už postavené, ale Francúzsko ich Rusku nedodalo kvôli sankciám uvaleným kvôli zasahovaniu Moskvy do vývoja na Ukrajine.

 

"Francúzsko ich sotva dodá Rusku," napísala dnes čínska tlač s tým, že sa zrejme pokúsia predať ich iným štátom, napríklad Brazílii, Egyptu, Indii či Kanade. Záujem o lode by mohla prejaviť aj Čína, aj keď tá už analogické projekty vrtuľníkových lodí má.

 

Ruská rozhlasová stanica Echo Moskvy dnes informovala, že Paríž sa snaží nájsť kupca pre obe lode a v prípade, že sa mu to nepodarí, bude sa zvažovať aj možnosť ich recyklácie. K francúzskym námorným silám zaradené byť nemôžu, pretože boli vyrobené podľa špecifických požiadaviek Ruska. Ich prestavba na francúzske normy by bola veľmi nákladná.

 

Kontrakt o dodávke lodí bol koncom apríla témou rokovania francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Hollande vtedy uviedol, že konečné rozhodnutie o dodávke ešte nepadlo. Paríž podľa neho môže zvoliť kompenzáciu alebo lode stále ešte dodať, aj keď aktuálne s tým nepočíta. V prípade, že by Francúzsko lode nedodalo, muselo by Rusku vrátiť vyše 1,5 miliardy eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona