Francúzsko eviduje nárast počtu svojich džihádistov v Sýrii a Iraku

NETKY.SK • 18 Máj 2016, 19:20 • 2 min
Francúzsko eviduje nárast počtu svojich džihádistov v Sýrii a Iraku

BRUSEL - Vyše 1900 francúzskych občanov alebo osôb s bydliskom vo Francúzsku je zapojených do násilného džihádu. Podľa údajov francúzskeho ministerstva vnútra ide o vyše tretinový nárast počtu takýchto džihádistov v porovnaní s januárom 2015.

slovakia

left justify in out

Denník Le Monde vo svojom dnešnom internetovom vydaní spresnil, že ide o údaje, ktoré boli aktualizované v polovici mája a ktoré sa týkajú tých, ktorí už bojujú, odišli bojovať alebo majú sklony odísť bojovať do Sýrie alebo Iraku po boku džihádistov z Islamského štátu.

 

Medzi tými, ktorí už odišli do Iraku či Sýrie, je okolo 190 bojovníkov "v tranzite", najmä na území Turecka. Francúzske úrady pripomenuli, že takmer 250 z nich sa vrátilo do Francúzska, kde je väčšina z nich uväznená alebo sa nachádzajú pod dohľadom súdov či bezpečnostných služieb.

 

Ministerstvo vnútra zároveň upozornilo, že v radoch okolo 650 francúzskych aktívnych džihádistov je najmenej 20 maloletých "bojovníkov", pričom ďalších 60 detí, chlapcov aj dievčat, je zapojených do džihádistických akcií, ale v súčasnosti už nie sú v Sýrii alebo Iraku.

 

Zverejnené údaje nezahŕňajú niekoľko desiatok detí narodených francúzskym džihádistom v Sýrii a Iraku, ani deti, ktoré do týchto krajín odišli spolu so svojimi rodičmi, lebo nemali na výber.

Ministerstvo vnútra v tejto súvislosti zdôraznilo, že za posledné roky eviduje okolo 175 francúzskych džihádistov, ktorí boli zabití v rámci bojov v Sýrii alebo Iraku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona