Francúzsko dodá Rusku prvú vojnovú loď v októbri

NETKY.SK • 22 Júl 2014, 14:45 • 2 min
Francúzsko dodá Rusku prvú vojnovú loď v októbri

PARÍŽ - Francúzsko dodá Rusku prvú z dvoch bojových lodí Mistral podľa plánu v októbri. V pondelok to napriek tlaku USA a Veľkej Británie potvrdil prezident krajiny Francois Hollande.

slovakia

left justify in out

Dodávka druhého plavidla bude podľa neho závisieť od postoja Moskvy. Britský premiér David Cameron krátko predtým uviedol, že splnenie takejto objednávky by bolo pre jeho krajinu "nepredstaviteľné". Ministri zahraničných vecí členských štátov EÚ v utorok rokujú v Bruseli o sprísnení sankcií proti Rusku. Napätie medzi Západom a Moskvou eskaluje po zostrelení malajzijského lietadla na východe Ukrajiny, ktoré padlo minulý týždeň na území kontrolovanom proruskými separatistami.

 

"Hollande neustupuje. Dodáva prvú (loď) napriek tomu, že ho žiadajú, aby tak neurobil," uviedol šéf Hollandovej socialistickej strany Jean-Christophe Cambadelis. Kritiku zo strany kľúčových spojencov Paríža v severoatlantickej aliancii (NATO) označil za pokryteckú. Vzhľadom na to, koľko oligarchov našlo útočisko v Londýne, by si mal David Cameron najskôr "poupratovať na svojom vlastnom dvore," dodal Cambadelis. 

 

Viacúčelové bojové plavidlá Mistral môžu prepravovať vrtuľníky a tanky. Zmluvu na dodávku dvoch lodí za celkovo 1,2 mld. eur uzavrela v roku 2011 pravicová vláda bývalého prezidenta Nicolasa Sarkozyho. Podľa agentúry Reuters išlo o vôbec prvý kontrakt na dodávku vojenskej techniky Rusku z členského štátu NATO. Koncom júna dorazilo do francúzskeho prístavu Saint-Nazaire zhruba 400 ruských námorníkov, ktorí sa tam zúčastňujú na školení obsluhy prvej z dvoch lodí Mistral.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies