Francúzsko dodá Kuvajtu bojové vrtuľníky za vyše miliardy eur

NETKY.SK • 10 August 2016, 07:39 • 2 min
Francúzsko dodá Kuvajtu bojové vrtuľníky za vyše miliardy eur

BRUSEL - Francúzsky minister obrany Jean-Yves Le Drian podpísal v utorok v hlavnom meste Kuvajtu kontrakt na predaj 30 vrtuľníkov francúzskej výroby typu Caracal. Ide o obchodnú zmluvu za viac ako miliardu eur, uviedla v utorok večer belgická televízna stanica RTBF.

slovakia

left justify in out

Francúzske ministerstvo obrany pripomenulo, že základy tohto kontraktu boli vyrokované už v roku 2015, pričom ide o súčasť širších obchodných dohôd v celkovej hodnote vyše 2,5 miliardy eur.

 

Z 30 bojových vrtuľníkov 24 získa kuvajtská armáda a šesť bude využívať Národná garda tejto na ropu bohatej krajiny.

 

Francúzska firma Airbus Helicopter, ktorá vrtuľníky vyrába v Marignane na juhu krajiny, musí podľa ustanovení dohody dodať prvý stroj do 29 mesiacov a posledný vrtuľník najneskôr do 48 mesiacov od podpisu zmluvy.

 

V zmluve je tiež zakotvené, že francúzska strana zabezpečí aj výcvik posádok, mechanikov a zamestnancov údržby na obdobie dvoch rokov.

 

"Vďaka tomuto rozhodnutiu Kuvajt naďalej posilňuje strategické partnerstvo, ktoré medzi našimi dvoma krajinami existuje celé desaťročia a ktoré potvrdzuje aj naše spojenectvo v boji proti Dáišu (Islamskému štátu)," uviedol podľa RTBF Le Drian po podpise kontraktu.

 

Nie je vylúčené, že Kuvajt použije francúzske vrtuľníky v operáciách proti džihádistom z extrémistickej organizácie Islamský štát (IS), aj keď tento typ strojov je v prvom rade určený na záchranné akcie, dopravu a podporu pozemných jednotiek. Vrtuľníky sú vybavené guľometmi; môžu byť na ne nainštalované aj raketomety proti lodiam, to by však obe strany museli podpísať novú, doplňujúcu dohodu.

 

Francúzi vyhrali súťaž o dodávku vrtuľníkov, ktorú kuvajtská vláda vypísala v roku 2013, pred konkurentmi z Talianska (spoločnosť Agusta) a USA (Sikorsky).

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies