Francúzsko do roku 2040 prestane ťažiť ropu a zemný plyn

NETKY.SK • 20 December 2017, 06:51 • 2 min
Francúzsko do roku 2040 prestane ťažiť ropu a zemný plyn

PARÍŽ - Francúzsky parlament v utorok prijal zákon, podľa ktorého Francúzsko do roku 2040 úplne prestane s ťažbou a produkciou ropy a zemného plynu.

slovakia

left justify in out

Zákaz sa bude týkať celého územia Francúzska aj jeho zámorských teritórií. Súčasné povolenia na ťažbu sa tak už dlhšie ako do roku 2040 nebudú predlžovať a nové sa nebudú udeľovať, oznámil francúzsky minister životného prostredia Nicolas Hulot, podľa ktorého je Francúzsko prvou krajinou na svete, ktorá takéto opatrenie prijala.

To, že francúzski poslanci boli schopní takýto zákon prijať, podľa Hulota ukazuje, že "súčasné generácie sa môžu postarať o tie budúce".

Toto opatrenie na životné prostredie príliš veľký vplyv mať nebude, keďže ropa a zemný plyn vyťažené vo Francúzsku pokrývajú len jedno percento domácej spotreby týchto surovín, zvyšných 99 percent sa dováža.

Do boja proti rope a zemnému plynu minulý týždeň zavelila aj Svetová banka, ktorá sa na klimatickej konferencii pri Paríži zaviazala, že do dvoch rokov prestane finančne podporovať projekty spojené s ťažbou týchto dvoch surovín, ako aj s vyhľadávaním vhodných lokalít na ich ťažbu.

Ako na konferencii vyhlásil prezident Svetovej banky Jim Kim Yong, po roku 2019 bude táto inštitúcia financovať projekty spojené s výskumom či ťažbou ropy a zemného plynu len "vo výnimočných prípadoch", a síce len v tých najchudobnejších rozvojových krajinách, pre ktoré prístup k týmto surovinám môže znamenať výrazné zlepšenie ekonomickej situácie.

Aj v týchto prípadoch však Svetová banka do akýchkoľvek projektov vstúpi len za predpokladu, že budú rešpektovať záväzky danej krajiny v rámci Parížskej dohody o klíme.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies