Francúzsko dnes začne vyhosťovať Rómov aj napriek tvrdej kritike

NETKY.SK • 18 August 2010, 13:41 • 2 min
Francúzsko dnes začne vyhosťovať Rómov aj napriek tvrdej kritike

Francúzsko dnes začne vyhosťovať Rómov aj napriek tvrdej kritike

slovakia

left justify in out

Francúzsko sa dnes pripravuje na začatie vyhosťovania 79 Rómov do Rumunska, a to aj napriek veľkej kritike tejto akcie doma i v zahraničí.
      Médiá informovali, že skupina ilegálnych rómskych prisťahovalcov bude v priebehu dneška letecky vyvezená z krajiny. Francúzski vládni predstavitelia pritom uviedli, že Rómovia odchádzajú "na princípe dobrovoľnosti". Každý dospelý Róm dostane 300 eur a za každé dieťa bude vyplatených ďalších 100 eur.
      Francúzsky minister vnútra Brice Hortefeux už v predchádzajúcich dňoch oznámil plán letecky vyviezť 700 Rómov "do ich domoviny" v Rumunsku a Bulharsku.
      Rumunský minister zahraničných vecí Teodor Baconschi však varoval pred "kolektívnym" vyhostením Rómov, "založeným na etnickom princípe".
      Akcia porušuje zákony Európskej únie, zaručujúce slobodu pohybu, a takisto je v rozpore so strategickým partnerstvom medzi Francúzskom a Rumunskom, varoval ďalej minister Baconschi.
      Podľa rumunského ministra by sa vyhostenie mohlo uskutočniť iba na základe vyšetrovania prípadu každého jednotlivca.
      Francúzska akcia vyhosťovania prichádza po tom, čo francúzske úrady vyprázdnili viacero ilegálnych rómskych táborov po celej krajine.
      Väčšina Rómov vo Francúzsku pochádza z Rumunska a Bulharska. Ako občania Európskej únie majú povolený voľný a neobmedzený vstup, ale môžu byť vyhostení, ak spáchajú trestný čin alebo znamenajú príťaž pre spoločnosť.

Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona