Francúzsko dnes paralyzujú protesty proti Macronovej reforme zákonníka práce

NETKY.SK • 12 September 2017, 11:05 • 2 min
Francúzsko dnes paralyzujú protesty proti Macronovej reforme zákonníka práce

PARÍŽ - Francúzske odbory zvolali na dnes demonštrácie proti vládnemu plánu na reformu trhu práce. Očakáva sa, že na celom území krajiny sa uskutoční približne 180 demonštrácií, ktoré budú sprevádzať desiatky štrajkov v rezorte dopravy a vo verejnom sektore.

slovakia

left justify in out

Plánované protestné akcie sú reakciou na plány vlády prezidenta Emmanuela Macrona, ktoré znižujú právomoci odborov a dávajú firmám voľnejšiu ruku napr. pri prepúšťaní zamestnancov, ako aj pri zosúlaďovaní pracovnej doby a odmeňovania zamestnancov v závislosti od situácie na trhu práce.

 

Reforma zákonníka práce je prvou veľkou legislatívnou iniciatívou prezidenta Macrona od jeho nástupu do funkcie v máji tohto roku. Jej hlavným cieľom je znížiť nezamestnanosť a urobiť zmeny v dôchodkovom systéme.

 

Dnešné protesty sú súčasne aj prvým veľkým prejavom nespokojnosti s Macronom, ktorého popularita medzi obyvateľstvom má klesajúci trend.

 

Samotný prezident dnes vycestoval na návštevu francúzskych území v Karibiku, ktoré minulý týždeň spustošil hurikán Irma.

 

Reformu zákonníka práce mali v minulosti v pláne prakticky všetky francúzske vlády - pravicové i ľavicové -, vždy však pri jej presadzovaní narazili na silný odpor zo strany odborov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies