Francúzsko chce zorganizovať summit o budúcnosti Líbye

NETKY.SK • 23 August 2011, 12:38 • 2 min
Francúzsko chce zorganizovať summit o budúcnosti Líbye

Francúzsko chce zorganizovať summit o budúcnosti Líbye

slovakia

left justify in out

img

Francúzsko chce na budúci týždeň v Paríži zorganizovať stretnutie zahraničných partnerov s cieľom načrtnúť ďalší postup v Líbyi. Oznámil to dnes minister zahraničných vecí Alain Juppé, ktorý vstup povstalcov do Tripolisu označil za "veľké uspokojenie".
      Juppé dodal, že nie je jasné, či Muammar Kaddáfí zostal v líbyjskom hlavnom meste. Stúpencov 69-ročného lídra, ktorí zvádzajú posledné boje v uliciach Tripolisu, vyzval, aby zložili zbrane.
      "Je koniec, takže boje musia prestať, aby sa zachránili životy," povedal Juppé na tlačovej konferencii. "Opakovane vyzývame na prímerie. Pre režim neexistuje východisko," dodal.
      Francúzsko stálo na čele vojenského zásahu Západu v Líbyi, v posledných týždňoch však strácalo trpezlivosť. Prezident Nicolas Sarkozy zariskoval, keď sa osobne zasadil za rebelov a chcel predísť tomu, aby finančne náročná vojenská operácia zasiahla do kampane pred prezidentskými voľbami, ktoré sa uskutočnia v apríli 2012.
      Juppé dodal, že šéf povstaleckej Prechodnej národnej rady Mahmúd Džibríl v najbližších dňoch navštívi Paríž.
      "Navrhujeme, aby sa na budúci týždeň uskutočnilo mimoriadne stretnutie kontaktnej skupiny na najvyššej úrovni, na ktorom by sa s líbyjskými predstaviteľmi dohodol akčný plán," povedal Juppé.
      Minister neskôr televízii TF1 povedal, že stretnutie "priateľov Líbye" by sa mohlo uskutočniť v Paríži a predsedať by mu mohli spoločne Sarkozy a britský premiér David Cameron. "Tento návrh sa stretol s veľmi dobrou odozvou," povedal Juppé. Minister potvrdil, že Sarkozy splní aprílový sľub a navštívi líbyjské povstalecké mesto Benghází, termín však neuviedol.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies