Francúzsko chce zmeniť ústavu, aby výnimočný stav mohol trvať až šesť mesiacov

NETKY.SK • 3 December 2015, 11:04 • 2 min
Francúzsko chce zmeniť ústavu, aby výnimočný stav mohol trvať až šesť mesiacov

PARÍŽ - Francúzska vláda má v úmysle presadiť zmeny v ústave, ktoré by zakotvovali možnosť vyhlásiť v krajine výnimočný stav až na šesť mesiacov, informovali dnes francúzske médiá. Podľa vládnych zdrojov, na ktoré sa médiá odvolali, vláda chce príslušný návrh zákona prediskutovať na svojom zasadnutí 23. decembra.

slovakia

left justify in out

Prvýkrát sa o možnosti revízie článkov ústavy týkajúcich sa výnimočného stavu zmienil francúzsky prezident Francois Hollande v prejave, ktorý predniesol 16. novembra na spoločnom zasadnutí oboch komôr parlamentu vo Versailles. Ich spoločná schôdza sa uskutočnila len tri dni po atentátoch v Paríži a na jeho predmestí Saint-Denis.


Výnimočný stav vo Francúzsku v trvaní 12 dní vyhlásil Hollande v reakcii na túto sériu atentátov, ktoré sa odohrali 13. novembra v Paríži a na jeho predmestí Saint-Denis a vyžiadali si 130 obetí na životoch a vyše 350 zranených. V súlade s ústavou predĺženie výnimočného stavu na viac ako 12 dní musel schváliť francúzsky parlament formou prijatia zákona. Obe komory parlamentu tak urobili koncom novembra. Výnimočný stav vo Francúzsku tak trvá do 26. februára 2016.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona