Francúzsko chce zakázať Amazonu bezplatné dodávky kníh

NETKY.SK • 3 Október 2013, 15:34 • 2 min
Francúzsko chce zakázať Amazonu bezplatné dodávky kníh

PARÍŽ - Francúzski zákonodarcovia vo štvrtok schválili návrh zákona, ktorý má chrániť domáci knižný trh pred tlakom veľkých internetových predajcov.

slovakia

left justify in out

Opatrenie má zabrániť tomu, aby firmy ako americký gigant Amazon kombinovali cenové zľavy s bezplatnými dodávkami kníh. Legislatívu schválila dolná komora parlamentu jednomyseľne. Návrhom sa bude následne zaoberať horná komora, Senát. Vydavatelia vo Francúzsku musia svoje knihy ponúkať za jednotnú predajnú cenu. Tú môžu predajcovia znížiť najviac o 5 %. Vláda v Paríži zaviedla opatrenie v roku 1981 s cieľom podporiť malých kníhkupcov.

Návrh, aby firmy nemohli kombinovať zľavy s bezplatnými dodávkami, sa vzťahuje na všetkých predajcov, ktorí distribuujú knihy poštou. Francúzska ministerka kultúry Aurelie Filippetti však v minulosti poukázala práve na spoločnosť Amazon, ktorú kritizovala za jej obchodnú a daňovú politiku. Internetový predajca vykazuje tržby zo svojich európskych operácií prostredníctvom holdingovej spoločnosti so sídlom v Luxembursku. Firma tak využíva relatívne nízke daňové sadzby, ktorým v Luxembursku podliehajú zisky firiem dosiahnuté v zahraničí. Amazon trvá na tom, že svoje zisky v Európe zdaňuje v súlade s pravidlami jednotného trhu EÚ.

Počas parlamentnej rozpravy, ktorá predchádzala hlasovaniu, ministerka uviedla, že Amazon predáva knihy so stratou a firmu obvinila z "dumpingovej stratégie". "Keď získajú dominantnú pozíciu a zlikvidujú našu sieť kníhkupectiev, ceny opäť zdvihnú," varovala ministerka. Obvineniam z nekalých praktík čelia vo Francúzsku aj ďalšie americké internetové firmy vrátane Google, Yahoo! a Apple. Minulý týždeň napríklad tamojší úrad na ochranu osobných údajov oznámil, že pre nedodržanie domácej legislatívy začne konanie proti spoločnosti Google.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies