Francúzsko chce prispieť k rozhodnutiu o zrušení sankcií uvalených na Rusko

NETKY.SK • 5 Apríl 2016, 14:02 • 2 min
Francúzsko chce prispieť k rozhodnutiu o zrušení sankcií uvalených na Rusko

MOSKVA - Paríž chce prispieť k príprave rozhodnutia o zrušení sankcií uvalených na Rusko zo strany Západu, vyhlásil dnes v Moskve predseda francúzskeho Senátu Gérard Larcher.

slovakia

left justify in out

Podotkol, že vrcholný summit EÚ sa bude konať koncom júna a vyjadril presvedčenie, že dovtedy môže presadeniu návrhov na zmiernenie sankčného režimu pomôcť aj splnenie ustanovení minských protokolov o urovnaní ozbrojeného konfliktu na východe Ukrajiny.


Práve podozrenia Západu, že Rusko zasahuje do vývoja udalostí na východe Ukrajiny boli príčinou uvalenia sankcií. Francúzsky politik pritom poznamenal, že treba hľadať aj iné spôsoby riešenia, nielen predlžovať sankcie. Dodal, že Francúzsko chce byť v tomto procese aktívne.


Sankcie EÚ voči fyzickým osobám - občanom Ruska a Ukrajiny zodpovedným podľa Západu za narušenie územnej celistvosti Ukrajiny - sú predĺžené do 15. septembra 2016. Platnosť ekonomických sankcií sa končí 31. júla 2916 a sankcie proti Krymu platia do 23. júna 2016.


V reakcii na tieto kroky Západu Rusko obmedzilo dovoz priemyselných tovarov z krajín, ktoré naň uvalili sankcie. Potravinové embargo je po predĺžení platné do 5. augusta tohto roku.
Predseda francúzskeho Senátu sa počas návštevy v Moskve vyjadril aj k situácii v Sýrii a vnútrosýrskym rokovaniam v Ženeve.


Ženevské rokovania by podľa Larcherovho názoru mali byť "inkluzívne" a mali by byť v ich rámci stanovené podmienky pre účasť zástupcov Kurdov na nich. Dodal, že francúzska a ruská strana sa zhodujú v názore, že Sýria by mala zostať unitárnym štátom.


Konštatoval tiež, že Francúzsko zaznamenalo pozitívny posun v urovnaní situácie v Sýrii po tom, ako ruské letectvo začalo vlani na jeseň podnikať nálety na pozície protivládnych síl.
Ruská vojenská operácia v Sýrii sa začala 30. septembra 2015 na žiadosť vlády sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

 

Vzhľadom na údajné splnenie stanovených úloh ruský prezident Vladimir Putin 15. marca nariadil stiahnuť hlavnú časť ruskej letky zo Sýrie na domovské základne v Rusku.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies