Francúzsko chce presadiť "bezprecedentné" sankcie voči Iránu

NETKY.SK • 10 November 2011, 04:53 • 2 min
Francúzsko chce presadiť "bezprecedentné" sankcie voči Iránu

Francúzsko chce presadiť "bezprecedentné" sankcie voči Iránu

slovakia

left justify in out

Francúzsko chce zvolať zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN o iránskom jadrovom programe. Dnes to oznámil francúzsky minister zahraničných vecí Alain Juppé, podľa ktorého je potrebné zvýšiť tlak na Irán prostredníctvom uvalenia nových "bezprecedentných" medzinárodných sankcií.
Bezpečnostná rada by mala rokovať o záveroch najnovšej správy Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE), ktorá obviňuje islamskú republiku z prác na vývoji jadrovej bomby.
"Ak Irán odmietne splniť požiadavky medzinárodného spoločenstva a nezačne seriózne spolupracovať, sme pripravení - spoločne s ďalšími ochotnými krajinami - prijať sankcie bezprecedentného rozsahu," uviedol Juppé vo vyhlásení. Citovala ho agentúra Reuters.
Francúzsky minister obrany Gérard Lonquet v tejto spojitosti zdôraznil, že treba presvedčiť Čínu a Rusko, aby podporili v poradí piatu sériu sankcií voči Teheránu. Peking a Moskva by takýto krok totiž zrejme nepodporili. Čína sa zatiaľ k možnosti nových sankcií nevyjadrila a dnes vyhlásila, že k dokumentu MAAE zaujme stanovisko až po jeho preštudovaní. 
Iránsky prezident Mahmúd Ahmadínežád dnes podľa agentúry AP závery správy ostro skritizoval ako nepodložené a podporujúce podľa neho nepravdivé tvrdenia USA o tom, že islamská republika vyvíja atómové zbrane. V prejave vysielanom v iránskej štátnej televízii Ahmadínežád zopakoval, že jeho krajina v otázke svojho jadrového programu neustúpi ani o krok. 
MAAE v stredu zverejnenej správe uviedla, že Irán pracoval na projekte jadrovej bomby, ako aj na výskume a testovaní, ktoré má význam len pre vývoj takýchto zbraní.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona