Francúzsko chce partnerov v EÚ požiadať o pomoc v SAR

NETKY.SK • 15 December 2013, 13:10 • 2 min
Francúzsko chce partnerov v EÚ požiadať o pomoc v SAR

PARÍŽ - Francúzsky minister zahraničných vecí Laurent Fabius dnes uviedol, že Francúzsko chce európskych partnerov požiadať o väčší objem pomoci na posilnenie jeho mierotvornej misie v Stredoafrickej republike (SAR).

slovakia

left justify in out

Francúzsko vyslalo do SAR posily v počte 1600 mužov, ktorých úlohou je zabrániť eskalácii krviprelievania medzi bývalými povstalcami hnutia Séléka, ktoré zosadilo prezidenta Francoisa Bozizého, a kresťanskými polovojenskými oddielmi.

Intervencia francúzskych jednotiek síce umožnila nastoliť v hlavnom meste SAR - Bangui - relatívny pokoj, ale pretrvávajúce násilnosti by mohli vyústiť do zhoršenia humanitárnej situácie a  životných podmienok tisícov utečencov, konštatovala agentúra Reuters.

Viaceré európske štáty, vrátane Poľska, Británie, Nemecka, Španielska a Belgicka, poskytli SAR rozličnú pomoc, ale v samotnej SAR vojensky pôsobia len francúzske jednotky.

"Je to reálny, veľký problém," uviedol dnes Fabius pre rozhlasovú stanicu Europe 1. Dodal, že v pondelok sa v Bruseli na európskych partnerov obráti so žiadosťou o poskytnutie "robustnejšej pomoci, vrátane pomoci priamo v teréne".

Podpora intervencie francúzskych vojsk v SAR zo strany Francúzov klesla, vyplýva z prieskumov verejnej mienky, ktoré v Paríži zverejnili v sobotu - niekoľko dní po tom, ako počas hliadkovania v uliciach Bangui prišli o život dvaja francúzski vojaci. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies