Francúzsko chce Libanonu pomôcť pri riešení patovej situácie v krajine

NETKY.SK • 12 Júl 2016, 18:31 • 2 min
Francúzsko chce Libanonu pomôcť pri riešení patovej situácie v krajine

BEJRÚT - Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Marc Ayrault dnes počas návštevy Bejrútu povedal, že jeho krajina urobí všetko, čo bude v jej silách, aby pomohla Libanonu vyriešiť patovú situáciu v krajine. Libanonských politikov vyzval, aby v záujme svojej krajiny prekonali nezhody.

slovakia

left justify in out

Ayrault reportérom povedal, že treba vyriešiť dvojročnú politickú krízu v Libanone, aby krajina mohla riešiť bezpečnostné a ekonomické problémy, ktoré ju sužujú. Libanon je bez prezidenta od mája 2014, keď sa skončil mandát Michela Sulajmána. Rozvadení politici sa nedokázali zhodnúť na novej hlave štátu, čo ochromilo vládu i parlament.

 

Počas uplynulých rokov sa Libanon boril s vlnami násilia, ktoré sa do krajiny prelievajú z občianskej vojny v susednej Sýrii. Libanon, ktorý má asi 4,5 milióna obyvateľov, prichýlil milión sýrskych utečencov.

 

"Libanončania čelia vážnym bezpečnostným výzvam. Sú to negatívne a významné dôsledky situácie v Sýrii, vrátane utečencov," citovala Ayraulta tlačová agentúra AP.

Ayrault povedal, že Francúzsko má záujem na vyriešení konfliktu v Sýrii, ktorý pokračuje šiestym rokom, a vyzval na obnovenie mierových rozhovorov počnúc prímerím.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona