Francúzsko, Británia a USA chcú presadiť silnú a jasnú rezolúciu BR OSN o Sýrii

NETKY.SK • 16 September 2013, 13:27 • 2 min
Francúzsko, Británia a USA chcú presadiť silnú a jasnú rezolúciu BR OSN o Sýrii

PARÍŽ - Francúzsko, Británia a Spojené štáty sa počas dnešného trojstranného stretnutia v Paríži dohodli na presadení "silnej a jasnej" rezolúcie OSN, ktorá stanoví presné a záväzné termíny ohľadom kontroly nad arzenálom chemických zbraní v Sýrii. Informoval o tom úrad francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Toto vyhlásenie sa objavilo po schôdzke ministrov zahraničných vecí všetkých troch krajín s Hollandom, ktoré sa konalo v Paríži dva dni po tom, ako Rusko a Spojené štáty počas víkendu "odklepli" dohodu o chemických zbraniach, ktorá by mohla zabrániť americkej vojenskej intervencii voči Sýrii. Parížska schôdzka sa súčasne konala len pár hodín pred zverejnenie správy inšpektorov OSN o údajnom použití chemických zbraní v Sýrii, ktoré je pripisované armáde vernej prezidentovi Bašárovi Asadovi. 

Francúzske médiá upozorňujú, že zatiaľ čo dohoda ministrov zahraničných vecí USA a Ruska Johna Kerryho a Sergeja Lavrova o návrhu na zlikvidovanie chemických zbraní Sýrie bola prijatá bez akejkoľvek účasti Francúzska, francúzsky prezident naďalej zdôrazňuje dôležitú úlohu, akú jeho krajina hrá v posledných týždňoch.  

"Keby nenasledovala žiadna reakcia, Bašár Asad by naďalej používal plyn voči svojmu ľudu. Ešte pred niekoľkými dňami odmietal, že má chemické zbrane. Nátlak Francúzska, dostatočne silný, presvedčil Rusko, aby prišlo s iniciatívou...Dospeli sme k riešeniu, ktoré si Francúzi a svet želali," vyhlásil Hollande  

Aj keď okamžitá hrozba vzdušných úderov na sýrske vojenské zariadenia je zažehnaná a Washington i Paríž teraz preferujú skôr diplomatické riešenie, opcia pre použitie sily zostáva stále v hre, upozornil francúzsky prezident, ktorý súčasne vyjadril nádej, že príslušná rezolúcia Bezpečnostnej rady OSN by mohla byť prijatá čoskoro - už tento týždeň. Súčasne vyjadril nádej, že k ukončeniu konfliktu v Sýrii by mohlo prispieť aj Valné zhromaždenie OSN, ktoré sa v New Yorku zíde koncom septembra.    

Rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN vypracujú spoločne Američania a Briti v Elyzejskom paláci, pričom na hlasovanie by mohla byť predložená už tento týždeň. Podľa Hollanda v nej bude explicitná hrozba sankciami proti režimu v Damasku v prípade, že "nedodrží slovo".

Šéf americkej diplomacie pricestoval do Paríža z Izraela, kde predstavil dohodu, ktorá je výsledkom jeho ženevských rokovaní s ruským kolegom Lavrovom. Rusko a USA od Sýrie žiadajú, aby do konca tohto týždňa presne deklarovala zásoby chemických zbraní a zlikvidovala tento arzenál do polovice roku 2014. Na podporu realizácie dohody bude prijatá rezolúcia Bezpečnostnej rady OSN.   

V nedeľňajšom televíznom interview Hollande, ktorý v sýrskej kríze vystupuje tvrdšie ako americký prezident Barack Obama, označil dohodu Kerryho a Lavrova za "významnú etapu", ale "nie konečný bod". Vyhlásil, že Sýrii treba dať jasne najavo, že stále existuje možnosť trestnej akcie v prípade neplnenia dohody.

Po vypracovaní návrhu rezolúcie OSN v Paríži poputuje návrh do Moskvy, kde ho dostane do rúk ruský prezident Vladimir Putin, aby ho potvrdil. Napísala agentúra Associated Press. Pripomenula, že Rusko a Čína doteraz opakovane blokovali rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, ktoré chceli uvaliť sankcie na sýrsky režim.

Ako uvádza agentúra DPA, Francúzsko dúfa, že správa OSN o udalostiach z 21. augusta, keď na predmestí Damasku došlo k chemickému útoku na sýrskych civilistov, prispeje k prijatiu rozhodnej rezolúcie OSN. Kým Spojené štáty a jeho spojenci z použitia chemických zbraní obviňujú sýrsku vládnu armádu, sýrsky líder Bašár Asad a Rusko z neho vinia povstalcov.

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun minulý týždeň vyjadril nádej, že správa vyšetrovateľov prinesie presvedčivé a nespochybniteľné dôkazy o použití chemických zbraní. To, kto bol páchateľom chemického útoku, by mohli prezradiť dôkazy o použitých zariadeniach, skonštatoval.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies