Francúzsko bojuje proti anorexii: Všetky retušované fotografie budú musieť mať označenie

NETKY.SK • 4 Október 2017, 12:24 • 2 min
Francúzsko bojuje proti anorexii: Všetky retušované fotografie budú musieť mať označenie

Od októbra sa vo Francúzsku nebudú môcť do médii dostávať retušované fotografie bez varovného textu.

slovakia

left justify in out

Francúzsko je krajina, v ktorej je anorexia a poruchy príjmu potravy druhou najčastejšou príčinou smrti u ľudí vo veku 15-24 rokov. Momentálne je tu viac ako 600-tisíc mladistvých trpiacich takýmto ochorením. Nová legislatívna úprava by tak mohla pôsobiť ako prevencia a zamedzenie propagácie nereálnych ideálov krásy.

 

Nový zákon, ktorý prijala francúzska vláda prikazuje médiám a marketingovým spoločnostiam, aby všetky svoje fotografie, ktoré prešli retušovaním, označili varovným textom „retušovaná fotografia“. Modelky budú zároveň povinné vlastniť potvrdenie od lekára, že ich BMI je v normále. Pokiaľ sa zistí porušenie tohto zákona, autorovi snímky hrozí pokuta vo výške 37 500 eur, prípadne 30 percent celkových nákladov na reklamu, predmetom ktorej sa fotografia stala.

 

Francúzsko zároveň nariadilo americkej agentúre Getty Images, aby prestala publikovať akékoľvek fotografie modeliek, ktoré boli počítačovo upravené z plnších tvarov na štíhlejšie.

 

"Vystavovanie mladých ľudí nereálnym vyobrazeniam tiel vedie k pocitom vlastného nedocenenia a nízkemu sebavedomiu, ktoré môže mať dopad na zmenu životného štýlu a poruchy príjmu potravy," vyjadrila sa bývala ministerka zdravotníctva Marisol Tourainová.

 

Prečítajte si tiež Spoveď anorektičky: Nezjedené jedlo si schovávala aj do uší, kosti jej prerezali kožu!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona