Francúzsko a Nemecko vyzývajú Grécko na predloženie reforiem

NETKY.SK • 7 Júl 2015, 08:50 • 2 min
Francúzsko a Nemecko vyzývajú Grécko na predloženie reforiem

PARÍŽ/ATÉNY - Francúzsko a Nemecko vyzvali v pondelok Grécko, aby ponúklo seriózne návrhy s cieľom reštartovať rokovania o finančnej pomoci. Nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Francois Hollande vyzvali Atény, aby konali rýchlo, ak chcú dosiahnuť dohodu a vyhnúť sa odchodu z eurozóny.

slovakia

left justify in out

Gréci v nedeľnom referende odmietli dohodu s veriteľmi. Podľa gréckeho premiéra Alexisa Tsiprasa tak krajina vylepšila svoju rokovaciu pozíciu. "Je na vláde Alexisa Tsiprasa, aby ponúkla seriózne, dôveryhodné návrhy, ktoré sa môžu premietnuť do programu s dlhodobou perspektívou. Grécko totiž potrebuje dlhodobú perspektívu v eurozóne so stabilnými pravidlami,“ povedal Hollande. "Hovoríme veľmi jasne, že dvere k rokovaniam sú stále otvorené. Zajtrajšie (utorkové) stretnutie lídrov eurozóny by sa malo chápať v tomto duchu,“ povedala Merkelová.


Grécko podľa Tsiprasa potrebuje okamžité ukončenie režimu kapitálových kontrol v krajine. Grécky premiér to počas telefonického rozhovoru povedal šéfovi ECB Mariovi Draghimu. Grécke banky sú už zatvorené vyše týždňa a výbery z bankomatov sú obmedzené. Tieto opatrenia majú zabrániť kolapsu bankového systému v krajine. Grécke banky zostanú podľa gréckej bankovej asociácie v utorok a v stredu zatvorené.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies