Francúzsko a Nemecko: Prímerie na východe Ukrajiny sa v zásade dodržiavalo

NETKY.SK • 15 Február 2015, 19:39 • 2 min
Francúzsko a Nemecko: Prímerie na východe Ukrajiny sa v zásade dodržiavalo

PARÍŽ - Francúzsko a Nemecko oznámili, že dohodnuté prímerie na východnej Ukrajine sa dnes vo všeobecnosti dodržiavalo, a to napriek lokálnym incidentom, ktoré podľa nich treba urýchlene vyriešiť. Uvádza sa to vo vyhlásení, ktoré zverejnila kancelária francúzskeho prezidenta.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Štvrtková dohoda z Minska - sprostredkovaná Francúzskom a Nemeckom - predpokladá ako základnú podmienku ďalšieho pokroku prímerie, ktoré na východe Ukrajiny začalo oficiálne platiť dnes o polnoci miestneho času (v sobotu o 23.00 h SELČ). 

 

Bojové akcie oboch strán v dohodnutom termíne prevažne utíchli, hoci sa vyskytlo viacero lokálnych prípadov vzájomného ostreľovania.

 

Proruskí povstalci okrem toho oznámili, že pokoj zbraní nebudú dodržiavať v strategicky významnom železničnom uzle Debaľceve, kde sa vládne sily dostali do obkľúčenia separatistami. Z okolia mesta sa aj dnes ozývala sporadická ťažká delostrelecká paľba. 

 

Francúzsky prezident Francois Hollande a nemecká kancelárka Angela Merkelová sa dnes telefonicky spojili s ruským prezidentom Vladimirom Putinom a s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom. 

 

Keďže sa prímerie v prvý deň svojho trvania viac-menej uplatňovalo, štvorica politikov sa dohodla na tom, že sa pristúpi k plneniu ďalších bodov minskej dohody z 12. februára. 

 

Dodržiavanie prímeria by mali monitorovať pozorovatelia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorá dnes taktiež potvrdila, že dohodnuté zastavenie paľby v zásade platí.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies