Francúzsko a Nemecko poskytnú pomoc africkým krajín, ktoré bojujú proti terorizmu

NETKY.SK • 10 Apríl 2017, 18:14 • 2 min
Francúzsko a Nemecko poskytnú pomoc africkým krajín, ktoré bojujú proti terorizmu

BERLÍN - Nemecko a Francúzsko poskytnú výzbroj a výcvik piatim africkým štátom, ktoré spolupracujú s cieľom vytvoriť spoločný front v boji proti terorizmu. Na stretnutí v Berlíne o tom dnes informovali ministri obrany oboch európskych krajín.

slovakia

left justify in out

Spomínanú pomoc dostanú Mauritánia, Mali, Burkina Faso, Niger a Čad - známe tiež ako sahelská skupina G5. Cieľom je pomôcť im, aby boli "dostatočne silní a v budúcnosti mohli lepšie chrániť vlastnú bezpečnosť," uviedla nemecká ministerka obrany Ursula von der Leyenová.

Jej francúzsky kolega Jean-Yves Le Drian dodal, že bezpečnosť EÚ bráni aj Sahel. Toto pomenovanie sa vzťahuje na pás územia Afriky vklinený medzi Saharu a oblasť saván.

Uvedených päť štátov tento rok založilo takzvanú sahelskú päťku s cieľom boja proti terorizmu a posilnenia spoločnej bezpečnosti.

Na severe Mali a priľahlých oblastiach operujú rôzne povstalecké a militantné skupiny. Nestabilná bezpečnostná situácia v regióne prispieva k migračnej vlne afrických utečencov smerujúcich do Európy.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona