Francúzsko a Nemecko podporujú fúziu vlakových divízií Alstomu a Siemensu

NETKY.SK • 21 Január 2019, 16:58 • 2 min
Francúzsko a Nemecko podporujú fúziu vlakových divízií Alstomu a Siemensu

PARÍŽ - Francúzsko a Nemecko zvýšili tlak na Európsku komisiu (EK), aby schválila fúziu vlakových divízií Alstomu a Siemensu.

slovakia

left justify in out

Varovali, že prípadné zmarenie fúzie, ktorá by vytvorila európskeho lídra, by bolo strategickou chybou. Francúzsky minister financií Bruno Le Maire uviedol, že francúzska a nemecká vláda plne podporujú fúziu rovnako ako šéfovia Alstomu a Siemensu Henri Poupart-Lafarge a Joe Kaeser.

 

"Zamietnutie fúzie Alstomu a Siemensu by bolo ekonomickou chybou a politickým omylom," povedal Le Maire novinárom v pondelok pred príjazdom komisárky EÚ pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerovej do Paríža. Dodal, že Európska únia (EÚ) nemôže v 21. storočí rozhodovať podľa pravidiel týkajúcich sa hospodárskej súťaže z 20. storočia.

 

Zdroje oboznámené so záležitosťou v piatok (18. 1.) uviedli pre Reuters, že EK napriek podpore zo strany Nemecka a Francúzska neschváli plánovanú fúzu vlakových divízií Alstomu a Alstomu. Cieľom je vytvorenie európskeho lídra v odvetví, ktorý by mohol konkurovať čínskym rivalom.

 

 

Vyhlásenia politikov odrážajú ich rastúcu frustráciu a presvedčenie, že pravidlá EÚ týkajúce sa hospodárskej súťaže sú zastarané a nereflektujú aktuálnu geopolitickú realitu a predovšetkým hrozby z Číny.

 

"Potrebujeme mať v Európe medzinárodných lídrov, ktorí dokážu konkurovať na globálnej úrovni," povedal nemecký minister hospodárstva pre Reuters na okraji technologickej konferencie v Mníchove. "Rokovania sa nachádzajú vo významnej fáze a urobíme všetko pre to, aby tento projekt dostal šancu."

 

Vestagerová sa v rámci svojej návštevy Paríža odmietla vyjadriť k možnému výsledku skúmania plánovanej fúzie, o ktorej má EK rozhodnúť do 18. februára. Zdôraznila však dôležitosť ochrany záujmov spotrebiteľov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona