Francúzsko a Egypt sa dohodli na kúpe dvoch mistralov určených pôvodne pre Rusko

NETKY.SK • 23 September 2015, 15:06 • 2 min
Francúzsko a Egypt sa dohodli na kúpe dvoch mistralov určených pôvodne pre Rusko

PARÍŽ - Francúzsky prezident Francois Hollande a jeho egyptský náprotivok Abdal Fattáh Sísí sa dnes dohodli na kúpe dvoch vrtuľníkových lodí triedy Mistral, ktoré boli pôvodne určené na predaj Rusku. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Hollandov úrad uviedol, že obe krajiny sa dohodli na princípe a podmienkach predaja.

 

Francúzske námorníctvo aktuálne používa tri vrtuľníkové lode triedy Mistral a pre dve ďalšie, pôvodne postavené pre ruskú armádu, nemá nijaké využitie.

Dôvodom nedodania lodí pre ruskú armádu bola situácia na východe Ukrajiny a obvinenia na adresu Ruska, že sa aktívne podieľa na jej vyhrocovaní, čo Moskva vždy odmietala.

 

Diplomatický zdroj podľa agentúry Reuters uviedol, že Káhira chce umiestniť jednu loď v Stredomorí a druhú v Červenom mori, takže by bola k dispozícii pre budúce operácie v Jemene, kde je Egypt súčasťou koalície vedenej Saudskou Arábiou, ktorá bojuje proti húsijským povstalcom.

 

Predaj dvoch vrtuľníkových lodí v celkovej hodnote 1,2 miliardy eur bol najväčším zbrojným kontraktom uzavretým medzi Ruskom a niektorým z členských štátov NATO.

 

Francúzska vláda však zmluvu z roku 2011 vlani zrušila. Stalo sa tak po tom, ako Rusko anektovalo dovtedy ukrajinský Krymský polostrov a podporilo východoukrajinských separatistov. V tom čase však už vo Francúzsku prebiehal výcvik ruských námorníkov, ktorí sa museli predčasne vrátiť domov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies